Ve zlínské zoo se narodil lenochod: Radost v krušném čase | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Ve zlínské zoo se narodil lenochod: Radost v krušném čase

Takto si na mámině břichu mládě odpočívá. Zatím se neví, zda je holka, nebo kluk.
Takto si na mámině břichu mládě odpočívá. Zatím se neví, zda je holka, nebo kluk. (Foto Aha! – R.Vodička, S. Červená, archiv zoo)

V krušné době přichází i radost. Tu mají chovatelé zlínské zoo z mláděte lenochoda dvouprstého. Podle všech pozorování je ve skvělé kondici.

Mámou je samice (7) jménem Zlínská. Je to její první mládě. Otcem je samec (4), který přicestoval do Zlína před necelými třemi lety z Německa. Novopečená máma se narodila v prosinci 2013 ve Zlíně, proto Zlínská. „Samice po březosti, která trvá šest měsíců, přivede na svět jedno mládě, které se ihned přesune na její hruď k prsním bradavkám. Plně jej kojí zhruba dva měsíce. Poté potomek postupně přechází na rostlinnou potravu,“ řekla mluvčí zoo Romana Bujáčková. Zahrada chová lenochody dvouprsté od roku 1998. Úspěšně odchovala čtyři mláďata. Halu Yucatan nyní obývají samec, tři samice a měsíční mládě. Až bude zoo otevřena, vydejte se za nimi mezi 10. až 11. hodinou, kdy dostávají krmení.

Chutnají jim i růže
Jeho domovinou jsou pralesy Jižní Ameriky. Většinu života stráví na stromech, kde se zavěšen hlavou dolů živí, spí, páří i vychovává mláďata. Prospí i 15 hodin denně. Protože visí hřbetem dolů, jejich srst roste od břicha ke hřbetu. V zoo je krmí zeleninovou směsí. V létě si pochutnají i na okvětních plátcích růží.

Zoo Praha: Na svět přišlo slůně…
Nevšední událost se včera po třetí hodině ranní odehrála v pražské zoo. Slonice Tamara (14) porodila a slůně je v pořádku. V Praze přivedla Tamara na svět už druhé mládě a je to holka. Prvním byl v říjnu 2016 sameček Rudi. Ten tehdy vážil 80 kilo. Otcem nového slůněte je stejně jako Rudiho samec Ankhor. Chovatelé nyní s napětím očekávají ještě příchod dalšího slůněte, které v nejbližší době porodí druhá březí slonice Janita.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.