Oslíček v Zoo Děčín: Dalilborko, otřes se! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Oslíček v Zoo Děčín: Dalilborko, otřes se!

Jedna, druhá, třetí, kdo se v nich má vyznat.
Jedna, druhá, třetí, kdo se v nich má vyznat. (Foto Aha! – Karel Kopáč )

Oslíček narovnal uši, vstal a poprvé v životě se na nejistých nožkách otřásl. Zlaté dukáty z něj sice nepadaly, ale otřásat se bude už celý život.

Oslíka v děčínské zoo porodila máma Kiri. A byla to pořádná fuška. Na rozdíl od jiných mláďat mívají tato miminka až třetinu váhy matky. Pro Kiri už je to ale podle mluvčí zoo Aleny Houškové čtvrtý potomek, a tak to zvládla hladce. „Malá slečna přišla na svět časně z rána. Podle data narození ji ošetřovatelé pojmenovali Daliborka,“ uvedla Houšková. Kiri dcerku důkladně olízala, aby ji nejen osušila a očistila. Především ji ale jazykem drsně promasírovala. Tím jí zkušená matka rozproudila krev a povzbuzovala ji, aby se začala stavět a co nejdříve ji následovala. Otřásat se už budou společně. Oslové tak odhánějí dotěrné mouchy a také, když se vyválí v prachu, což dělají s oblibou, oklepou pak ze sebe nečistoty jako pes, až jim uši létají kolem hlavy.

Chudí bohatí
Jak vznikla pohádka o oslíkovi, ze kterého, když se otřásl, padaly dukáty? Pro chudé byl osel symbolem bohatství. Nosil náklady a byl tak zdrojem obživy. Navíc jeho chov je náročnější, a tak ten, kdo si mohl kromě vola dovolit i tohoto ušatého kopytníka, nepatřil mezi nejchudší.

 Jít, znamená žít
Mládě osla se zhruba půlhodinky po porodu začne stavět. Do dvou hodin už je na nožkách natolik stabilní, že může pomalu jít, a za půl dne už dokáže držet s mámou krok. U kopytníků, jejichž životním stylem je neustálé putování pouští a polopouští na velké vzdálenosti, je důležité, aby se potomek co nejdříve připojil ke stádu.

Víte, že...
...oslí mléko je výživnější než kravské? Egyptská panovnice Kleopatra se v oslím mléce koupala, aby měla hebkou pleť
. ...v Srbsku a v Itálii se z oslího mléka vyrábí sýry, které jsou pokládané za delikatesu a jejich cena je značně vysoká?

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.