Operace mravenečníka velkého: Goya přišla o dělohu, mláďata už neodchová | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Operace mravenečníka velkého: Goya přišla o dělohu, mláďata už neodchová

Goya strávila na operačním stole tři hodiny.
Goya strávila na operačním stole tři hodiny. ( Foto Zoo Děčín)

Jedno mládě měla, dalšího už se nedočká. Samice mravenečníka velkého Goya (10) z děčínské zoo má za sebou těžkou gynekologickou operaci.

Goyu trápilo vleklé krvácení z pohlavních orgánů. „Zpočátku jsme se domnívali, že to může souviset s rozmnožovacím cyklem, později jsme ale zjistili, že takto velké krvácení v říji u samic normální není a že tak musí jít o nějaký patologický stav,“ vysvětlil Petr Haberland, vrchní chovatel děčínské zoo. Goya skončila na operačním stole. Tříhodinový zákrok odhalil pokročilý zánět. „Je možné, že se jednalo o myom. Děloha byla bohužel tak změněna, že by nebyla schopna udržet nový plod až do porodu,“ vysvětlila veterinářka Lýdia Čačková, která přistoupila k jejímu odstranění. Zdravotní stav samice je dva dny po operaci dobrý. Goya přijímá potravu, a hlavně už nekrvácí.

Operace naslepo
Zákrok byl pro veterinářku velmi obtížný. O anatomii mravenečníků velkých není mnoho obrazových materiálů. Zoo proto celou operaci zdokumentovala a poskytne ji dalším veterinářům.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.