Poprvé v Česku: Narodil se medvídek kynkažu. Jsme malí, ale ocasatí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 25. dubna 2024

Svátek slaví Marek, zítra Oto

Poprvé v Česku: Narodil se medvídek kynkažu. Jsme malí, ale ocasatí!

Dvouměsíční mládě kynkažu se má čile k světu.
Dvouměsíční mládě kynkažu se má čile k světu. (Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Dlouhé štíhlé tělo, uši jako radary, ostré drápy a především nekonečný »chápavý« ocas. To je medvídek kynkažu, kterého přivedl na svět páreček chovatele Jiřího Bartůňka z Teplic. V Česku se tak stalo vůbec poprvé.

On (8) je spíš lenošivý otec, ona (7) pak starostlivá matka, která svoje mládě téměř nespustí z dohledu. Rodinka medvídků kynkažu udělala jejich majiteli obrovskou radost. „Před dvěma měsíci jsem ráno přišel k jejich kleci, slyšel jsem takové neustálé kňučení, a tam se na mě dívala malá samička,“ vypráví Jiří Bartůněk.  Obával se především potíží s chováním samce, který by mohl klidný porod mláděte zkomplikovat. „Většinou má ten samec tendenci do porodu zasahovat, působí totiž na něj sexuálně. Ta moje samička ho ale zřejmě odehnala pryč a vše dopadlo dobře,“ vysvětluje chovatel. Zpočátku mládě spíš pospávalo, teď už ale vesele skáče z větve na větev. „Zrovna dnes utekla z klece a ustlala si ve vedlejší kóji,“ usmívá se muž.

V utajení

Odchov Jiřího Bartůňka je v Česku ojedinělý. „Vysvětluji si to tím, že se zvířatům věnuji každý den od rána do večera,“ pokračuje chovatel, který vlastní desítky opic a šelem. Stará se o ně ve starší budově na okraji Teplic. Vzhledem k tomu, že jde o často velmi vzácná zvířata, nechce adresu zveřejňovat. 

Jako šperk

V zámoří se tyto středo a jihoamerické šelmičky chovají jako domácí mazlíčci. Nejznámější majitelkou medvídka kynkažu je Paris Hilton, která ho nosívala jako ozdobu ke svému outfitu. Pojmenovala ho Baby Luv.

Noční mlsoun

Kynkažuové jsou samotářská, noční zvířata. Přes den spí v dutinách stromů, po setmění se vydávají za potravou. Živí se hlavně ovocem, hmyzem a v zajetí také medem. Díky chápavému ocasu se dokážou velmi ladně pohybovat v korunách stromů hlavou dolů. Dorůstají váhy až 4,5 kg, tělo mohou mít až 70 cm a ocas jen o 10 centimetrů méně.

Mlsný dlouhý jazýček

Nějakých 20 cm. Tolik měří jejich mlsný jazyk, který využívají k vylizování nektaru z dlouhých hlubokých květů a pryskyřice z dutin stromů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.