Drzé volavky v Zoo Praha: Kradou ryby pelikánům | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 10. května 2024

Svátek slaví Blažena, zítra Svatava

Drzé volavky v Zoo Praha: Kradou ryby pelikánům

Kvůli potravě se volavky umí pořádně hašteřit.
Kvůli potravě se volavky umí pořádně hašteřit. (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Drzé volavky kradou ryby pelikánům v Zoo Praha. Berou jim je z vědra pod zobákem, »posílají « je útlým krkem rovnou do žaludku, a ještě se o kořist hašteří.

Volavky volně žijící v pražské zoo právě hnízdí, a tak je každé sousto o to důležitější. To jim dodává odvahu strčit zobák do cizího. „Jelikož potřebují sehnat potravu pro mláďata, mnohem častěji je teď možné vidět je ve výběhu pelikánů,“ vysvětluje Aneta Kratochvílová, vrchní chovatelka vodních ptáků. Pelikáni i volavky polykají potravu v celku, a tak návštěvníci mohou sledovat, jak volavčí útlý dlouhý krk dostává rybí tvar, než jím kořist projde dál do těla. „Pelikán je samozřejmě schopný spolknout mnohem větší ryby, vážící až přes jeden kilogram. Je převážně rybožravý, kdežto volavka nepohrdne ani obojživelníky, hmyzem, hlodavci nebo menší mršinou,“ dodává Aneta Kratochvílová. Pelikáni v zahradě dostávají denně zhruba jeden až dva kilogramy ryb na jedince.

Různé lovecké taktiky
Pelikáni používají k lovu ryb dlouhý zobák s pružným vakem na dolní čelisti. Dokáže se roztáhnout do objemu až 13 litrů. Protože je ale jemný, neslouží k přenášení úlovku. Při lovu ve volné přírodě využívají různé druhy pelikánů odlišné taktiky. Některé ryby hromadně nadhánějí na mělčinu. Jiné loví samotářsky na hladině. Další vyhlížejí kořist ze vzduchu a pak se pro ni vrhají střemhlavým letem.

Hlavou do krku
Pelikáni i volavky si ryby směrují do krku hlavou dolů. Některé druhy ryb mají totiž na těle ostny. Přestože mají tito ptáci široce roztažitelný jícen i žaludek, pokud by je polykali od ocasní ploutve, mohli by utrpět vážná zranění nebo se udusit, kdyby se jim ryba v krku vzpříčila.

Kořist harpunují
Volavky svou kořist »harpunují«. Nehybně stojí ve vodě nebo na souši a upřeně hledí na vodní hladinu nebo na zem. Jakmile se kořist přiblíží na vhodnou vzdálenost, zmocní se jí rychlým škubnutím krku.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.