Pelikáni v Zoo Praha se stěhovali do tepla: Konec létání, začátek namlouvání | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 9. května 2024

Svátek slaví Ctibor, zítra Blažena

Pelikáni v Zoo Praha se stěhovali do tepla: Konec létání, začátek namlouvání

Zobák připraven k seknutí, bodnutí a říznutí.
Zobák připraven k seknutí, bodnutí a říznutí. (Foto Zoo Praha/Petr Hamerník)

Zdarma volnost nedají, ale do tepla už pelikáni v Zoo Praha kvůli mrazům museli. Proti odchycení se bránili dlouhým zobákem a bleskovými reakcemi.

Pelikáni dokážou natáhnut krk hodně daleko a zobákem pak zasáhnout cíl. Na jeho hrotu mají tzv. nehet, kterým mohou bodnout a seknout. Hrany zobáku jsou ostré, aby udržely ryby. Jimi jsou schopni toho, kdo je chce lapit, říznout. Když k nim chovatelé přistupují, raději se natáčejí zády. „Jsou to vodní ptáci. Při chytání ryb reagují na lesk, a tak u člověka vnímají i lesk v očích. Pak mu jdou po obličeji,“ vysvětluje kurátor chovu ptáků Antonín Vaidl. Sedm pelikánů bílých a 11 skvrnozobých pochytalo 15 lidí během půl hodiny. V zimovišti je během 14 dnů naladí teplota 22 °C k namlouvání a začnou stavět hnízda. Box:

Proč až v prosinci?

Pelikáni jsou ptáci, kteří v přírodě žijí i v chladnějších oblastech, a tak bez problémů snášejí i teploty mírně nad nulou.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.