Světový úspěch ve Dvoře Králové: V zajetí se narodil kočkodan bělonohý | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Světový úspěch ve Dvoře Králové: V zajetí se narodil kočkodan bělonohý

Malého kočkodana jeho máma zatím vůbec neodkládá, takže se nedá zjistit, zda je to kluk, nebo holka.
Malého kočkodana jeho máma zatím vůbec neodkládá, takže se nedá zjistit, zda je to kluk, nebo holka. (Foto pro Aha! – Simona Jiřičková)

Světový úspěch v chovu kočkodanů bělonosých potvrdil královédvorský safari park. Zdejšímu páru se narodilo mládě, na které v jiných zoo, jež tyto opice mají, marně čekají. Malá opička je tak »jediná« na planetě.

Opičku s bílým nosem porodila před dvaceti dny samice Yvette jako své už čtvrté mládě. Otcem se stal samec Wangari. „Zatím neznáme pohlaví. Jeho určení není jednoduché, protože kočkodani bělonosí mají poměrně dlouhou srst,“ řekla zooložka Gabriela Linhart. Kontrola kočkodánka je složitá i vzhledem k tomu, že jej matka zatím neopouští a zahrada nechce do výchovy zkušené samice nijak zasahovat.

Hrozí jim vyhubení

Kočkodani bělonosí žijí ve střední a západní Africe, kde jsou stále ohroženější. Někde jich během uplynulých 20 let ubylo přes 50 procent. Jejich odchov tak může být v budoucnu dost důležitý. Královédvorská zoo, která je jednou z pěti zahrad na světě, jež kočkodany bělonosé vlastní a jediná je rozmnožuje, s ostatními chovateli proto úzce spolupracuje. „Z toho důvodu od nás letos odešel sedmiletý syn Yvette a Wangariho do Duisburgu, kde vytvořil pár s tamní samicí,“ vysvětlila zooložka.

Víte, že...

...kočkodani bělonozí skládají zvuky do skupin? Formují tak i velmi složité věty na principu naprosto stejném jako lidská řeč, přičemž pro různé predátory mají různá »slova«.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.