Safari Park Dvůr Králové: Chlupatá nadílka přišla dříve | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Safari Park Dvůr Králové: Chlupatá nadílka přišla dříve

Mňáááu! Ještě nás nechte dospat, než se vyrazíme ukázat do té zimy.
Mňáááu! Ještě nás nechte dospat, než se vyrazíme ukázat do té zimy. (Foto L. Pavlačík, S. Jiřičková, Safari Park DK)

Novinkou v Safari Parku jsou roztomilá trojčata servalů. Tři flekaté kuličky přivedla na svět 1. listopadu servalí samice Roxana jako podzimní překvapení chovatelům.

Spolu se samcem Dogem totiž měla servalí samice mláďata už na jaře. „Šlo o první rozmnožení těchto dlouhonohých koček ve Dvoře Králové po devíti letech,“ prozradil Aha! mluvčí Safari Parku Michal Šťastný. Nová koťata, dva samci a jedna samice se ukážou návštěvníkům parku po uvolnění vládních opatření.

„Výborně prospívají a zkoumají porodní boudičku, z níž postupně přejdou do vnitřního boxu pavilonu šelem Joy Adamsonové i do venkovní expozice,“ dodal Šťastný.

Bez sebe ani ránu

Vztah servalího páru Roxany a Doga je neobvyklý. I proto se zoologové rozhodli samce nechat u samice i po porodu, stejně jako na jaře. „Přestože servalí otec se běžně výchovy neúčastní, Roxana svým chováním přiměla ošetřovatele, aby odděleného samce pustili zpět k ní,“ uvedl Šťastný. Pár tak mladé vychovává společně, jako spořádaná rodina.

Rys z Afriky

Serval stepní či zkrátka jen serval je sice kočkovitá šelma pocházející z Afriky, kde také výhradně žije, jméno má ale z portugalského výrazu pro rysa. Nevadí mu mělká voda, naopak se v ní rád vykoupe a zarybaří. Ve volné přírodě loví myši, krysy, ale i ještěrky a žáby, jen málokdy zajíce a větší zvířata.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.