Bilance zoo? Velké ztráty, ale i rekordy ! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Bilance zoo? Velké ztráty, ale i rekordy !

I když pětiměsíční mládě talapoina už dokáže čile skákat, jakmile se někdo přiblíží, starostlivá máma ho hned bere do náručí.
I když pětiměsíční mládě talapoina už dokáže čile skákat, jakmile se někdo přiblíží, starostlivá máma ho hned bere do náručí.  (Foto Aha! – Karel Kopáč, Zoo Praha/P. Hamerník, R. Vodička, Zoo Plzeň/K. Misíková)

Ztráty milionů korun, návštěvnické propady o desítky až stovky tisíc lidí, ale i rekordy přinesla doba koronavirová zoologickým zahradám v Česku. Trhali je dospělí i děti, kteří v létě chodili za zvířátky jako diví.

Zatímco v uplynulých letech zavítalo ročně například do Zoo Praha, největší v Česku, zhruba 1,4 milionu návštěvníků, letos jich zatím bylo 836 165. „Ztráty v příjmech ze vstupného, parkovného, prodeje suvenýrů či pronájmu restaurací jsou zhruba 80 milionům korun,“ uvedl ředitel zoo Miroslav Bobek. O návštěvníky přišly i další zahrady. Přesto padaly mnohde rekordy. Do Zoo Ostrava dorazilo v září 118 974 lidí, což je historicky nejvyšší měsíční návštěvnost. Vloni jich bylo 40 357. Návštěvnický měsíční rekord padl i v Brně, kde v červenci do tamní zoo zavítalo 71 075 lidí. Přesto i ona počítá finanční ztráty. „Pohybují se v řádech miliónů korun. Zásah do rozpočtu zahrady je to zásadní,“ řekl mluvčí Zoo Brno Michal Vaňáč. Milovníci zvířat se překonali i v Plzni.

„V červenci jich přišlo 104 312. Je to druhá nejlepší návštěvnost za jeden měsíc v devadesáti čtyř leté historii naší zoo,“ prozradil její mluvčí Martin Vobruba. Zoo Děčín, která patří k malým zahradám, již letos dosáhla své pomyslné hranice 100 tisíc návštěvníků za rok. „O prázdninách si k nám našlo cestu více než 56 tisíc lidí. V meziročním srovnání je to absolutní rekord. Červenec se historicky zapsal jako měsíc s nejvyšší návštěvností od otevření zoo vůbec,“ upřesnila její mluvčí Alena Houšková.

Chyběli cizinci a školy

Značná část propadu návštěvnosti zoo jde na konto turistiky, kterou covid-19 ochromil. Například za normálních okolností je mezi návštěvníky Zoo Ostrava až 40 procent Poláků. Cizinci citelně chybí také Zoo Praha či Plzni, která je první na ráně od Německa. Zlín je zase zastávkou pro Slováky a Rakušany atd. Před prázdninami postrádaly zahrady i návštěvy škol.

Jak zoo podpořit

I když jsou zatím zoo zavřená, můžete své oblíbené zahrady podpořit např. adopcí zvířete, zakoupením stravenky pro konkrétní zvířátko či nákupy na jejich e-shopech.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.