Hladovci korsaci: K masu přikousli dýni | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hladovci korsaci: K masu přikousli dýni

Maso je maso.
Maso je maso. ( Foto Zoopark Zájezd/Jitka Jonáková)

Na zvěřině s dýní hodovala šestičlenná smečka korsaků v Zooparku Zájezd na Kladensku. I když jako lišky dávají přednost masu, sladkými plody nepohrdnou.

Odřezky zvěřiny naservírovali chovatelé do dýní. Korsaci nejprve očichali otvory v tykvi, pak sundali špičku a lovili masíčko. „Je důležité, aby se strava co nejvíce přiblížila tomu, čím se živí v přírodě. Proto jim dáváme nejen maso, ale i šlachy, tuk, kůže, peří a kosti,“ vysvětlil mluvčí zooparku Daniel Koleška. Dýně přikousli středoasijské lišky coby dezert. „Jejich potrava je částečně i rostlinná, tak je zvědavě ochutnali,“ dodal. Korsaci hodují podle přesně dané hierarchie. „První žere dominantní zvíře. U nás je to vůdčí samec. Teprve když se nasytí, pustí k potravě ostatní,“ upřesnil Koleška.

Hra na schovávanou

V zooparku korsaci »hrají« hru na schovávanou. Jako správná liška si jeden zahrabe zásobu, druhý ho ale sleduje a pak mu ji zbaští. V přírodě by se ale něco podobného nejspíš nestalo.

Víte, že...

...domovinou korsaků jsou stepi střední Asie? Živí se hlavně hlodavci a drobnějšími ptáky, nepohrdnou ale ani hmyzem.

Na video mrkněte ZDE:

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.