Hladovci korsaci: K masu přikousli dýni
Na zvěřině s dýní hodovala šestičlenná smečka korsaků v Zooparku Zájezd na Kladensku. I když jako lišky dávají přednost masu, sladkými plody nepohrdnou.
Odřezky zvěřiny naservírovali chovatelé do dýní. Korsaci nejprve očichali otvory v tykvi, pak sundali špičku a lovili masíčko. „Je důležité, aby se strava co nejvíce přiblížila tomu, čím se živí v přírodě. Proto jim dáváme nejen maso, ale i šlachy, tuk, kůže, peří a kosti,“ vysvětlil mluvčí zooparku Daniel Koleška. Dýně přikousli středoasijské lišky coby dezert. „Jejich potrava je částečně i rostlinná, tak je zvědavě ochutnali,“ dodal. Korsaci hodují podle přesně dané hierarchie. „První žere dominantní zvíře. U nás je to vůdčí samec. Teprve když se nasytí, pustí k potravě ostatní,“ upřesnil Koleška.
Hra na schovávanou
V zooparku korsaci »hrají« hru na schovávanou. Jako správná liška si jeden zahrabe zásobu, druhý ho ale sleduje a pak mu ji zbaští. V přírodě by se ale něco podobného nejspíš nestalo.
Víte, že...
...domovinou korsaků jsou stepi střední Asie? Živí se hlavně hlodavci a drobnějšími ptáky, nepohrdnou ale ani hmyzem.
Na video mrkněte ZDE: