Našli vejce Jonákova krokodýla: Bude mít potomky? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Našli vejce Jonákova krokodýla: Bude mít potomky?

Kubánský krokodýl byl svého času ozdobou Discolandu Sylvie.
Kubánský krokodýl byl svého času ozdobou Discolandu Sylvie. (Foto Krokodýlí zoo Protivín, ara)

Krokodýla Kubu (48) kdysi choval majitel Discolandu Sylvie Ivan Jonák (†59). V teráriu, které v krokodýlí zoo na jihu Čech sdílí s partnerkou Zuzanou (17), nyní chovatelé objevili nakladená vejce.

Zaměstnanci zahlédli v písku terária vykukující bílé části vajec. „Našli jsme je v neděli, ale samice už je nakladla dříve, odhaduji, že nejméně před týdnem. Hnízdo si dost hlídala,“ řekl šéf krokodýlí zoo Miroslav Procházka.

Do líhně

Chovatelé vejce ihned přenesli do líhně. Část z nich totiž už byla nevratně poničena, samice je při hrabání nechtěně poškodila. „V líhni by vejce měla být 70 dní. Kubova partnerka je nakladla už potřetí, ale nic z toho zatím nebylo. Asi je hodně mladá, tak jsme v očekávání, zda to tentokrát vyjde. Zatím se to nikomu v Evropě nepodařilo,“ řekl Aha! uznávaný chovatel.

Vzácné zvíře

Krokodýl kubánský patří mezi nejpřísněji chráněné na planetě. Vyskytuje se ve volné přírodě pouze na některých místech na Kubě a protivínská zoo je zapojena do mezinárodního projektu na záchranu těchto zvířat.

Plaz přežil Jonáka (†59)

Ivan Jonák (†59) býval v 90. letech minulého století označován jako král pražského podsvětí. Vlastnil erotický klub Discoland Sylvia. Když si objednal vraždu své manželky Ludviky, skončil na 18 let ve vězení a po propuštění zemřel. Kubu získal už v roce 2001 chovatel Miroslav Procházka, který mu poskytl domov a před časem mu našel i geneticky vhodnou partnerku. V zoo je Kuba jedním z nejobdivovanějších zvířat.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.