Z »oškliváčka« je troufalý krasavec | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Z »oškliváčka« je troufalý krasavec

Mámu nestorovi nahradila v prvních měsících života veterinářka Helena Vaidlová.
Mámu nestorovi nahradila v prvních měsících života veterinářka Helena Vaidlová. (Foto ZOO Praha/Petr Hamerník, Antonín Vaidl)

Proměna papouška nestora key je zázrak přírody. Z vajíčka se vyklubal jako bíle ochmýřený bezmocný a ošklivý mimozemšťan, ovšem teď je z něj prý trochu přidrzlý krasavec. Je to první nestor odchovaný v Zoo Praha.

Oficiální jméno papoušek nemá, ale chovatelé mu říkají Bobule. „Když byl malinký, vypadal jako chundelatá kulička,“ popisuje veterinářka Helena Vaidlová.

Vypiplali ho doma
Start do života měl malý nestor dramatický. Mladí rodiče Rudy a Rozárka snesli čtyři a vyseděli dvě vajíčka. První vyklubané mládě ale chovatelé našli mimo hnízdo. Nechtěli riskovat život druhého, a tak z bezpečnostních důvodů skončil Bobule v domácí péči kurátora ptáků pražské zoo Antonína Vaidla a jeho manželky Heleny. „Domů jsme ho museli vzít, protože z počátku jsme ho krmili speciální kašičkou z injekční stříkačky po hodině a půl až dvou od šesti rána do půlnoci, a to by při běžném provozu zoo nebylo možné,“ říká Vaidl.

Pronikavě píská
Domácí odchov nestora má i další háček. Vysokohorští papušci, k nimž patří, nekřičí, ale pronikavě pískají. Aktivní jsou hlavě při soumraku, a tak chovatelé si užívali večery s »píšťalkou«. Námaha se vyplatila. Nestor, který přišel na svět 21. března, už se pomalu přidává ke svému hejnu v Rákosově pavilonu. Zatím je v oddělené voliéře a k ostatním chodí každý den s chovatelem, aby mu dospělí neublížili. „Je poměrně odvážný až drzý. Brzy se rozkoukal, začal na ně dorážet a honit je. Nejvíc k němu chodil jeho táta. Příbuzenský vztah si samozřejmě neuvědomují. Je ale hlavou hejna, a tak byl první kontakt na něm,“ objasňuje Vaidl.

Je to kluk?
Bobule si uchovává ještě jedno malé tajemství. Chvatelé podle jeho velikosti odhadují, že je to kluk. Odebrali mu ale krev a poslali na analýzu DNA. Teprve s výsledky budou mít jistotu.

V ohrožení kvůli ovcím
Na pokraj vyhubení se nestor dostal kvůli své zálibě v ovčím tuku. Původně ozobával ovčí kůže, pak se naučil vyklovávat podkožní tuk uhynulých ovcí a nakonec si troufnul i na živé. Do ran se jim pak dostávala infekce a ovce hynuly, takže farmáři začali tyto papoušky hubit. Nyní jsou pod ochranou zákona vydaným novozélandskou vládou.

Víte, že...
...domovinou nesotrů kea jsou hlavně západní svahy Jižních Alp na Novém Zélandu? Obývají výšku nad 3000 m nad mořem, dovedou zdatně létat, ale nejraději se pohybují po zemi. Živí se kořínky, malými obratlovci a zdechlinami. Celková populace v přírodě zřejmě nepřesahuje 5000 jedinců.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.