Rarita v zoo Protivín. Krokodýli západoafričtí: Jsou jediní v Česku! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rarita v zoo Protivín. Krokodýli západoafričtí: Jsou jediní v Česku!

V teráriu protivínské zoo je nově k vidění pár mimořádně vzácných krokodýlů západoafrických. Krokodýli západoafričtí jsou v protivínské zoo chováni v teráriu společně s africkými tilápiemi, rybami příbuznými s naším okounem. Sami si tyto ryby loví.
V teráriu protivínské zoo je nově k vidění pár mimořádně vzácných krokodýlů západoafrických. Krokodýli západoafričtí jsou v protivínské zoo chováni v teráriu společně s africkými tilápiemi, rybami příbuznými s naším okounem. Sami si tyto ryby loví. (Foto Krokodýlí zoo Protivín)

Mimořádně vzácným přírůstkem se pyšní protivínská krokodýlí zoo. Jako jediná zoologická zahrada u nás získala jednoho samce a tři samice krokodýla západoafrického. V evropských zoo žije jen 17 těchto zvířat.

Tento druh byl vědecky popsaný teprve v roce 2015 na základě dlouholetých studií DNA krokodýlů nilských! „Zoo je získala výměnou za tři gaviály indické, které jsme odchovali jako první a zatím jediná zoo v Evropě v roce 2017,“ řekl šéf zoo Miroslav Procházka. Čtyřčlenná skupinka se nyní objevila v expozici. „Čekali jsme, až povyrostou. Už mají více než metr, zjistili jsme u nich pohlaví. Jsme jediným místem v bývalém východním bloku, kde jsou k vidění,“ dodal uznávaný chovatel.

Znali je už faraoni

K objevení nového druhu krokodýla západoafrického přispěly testy DNA staroegyptských mumií krokodýlů nalezených v hrobech faraonů v pyramidách. Vědci zjistili, že tyto mumie nejsou z rozšířeného druhu krokodýlů nilských, ale patří neznámému druhu. V té době se nalezlo v Mauretánii několik pouštních mikropopulací těchto plazů. Rozborem jejich DNA vědci zjistili, že tito krokodýli mají totožné DNA se zkoumanými mumiemi.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.