Hugo má místo běžných 150 cm rovné 2 metry: Jak se měří aligátor? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Hugo má místo běžných 150 cm rovné 2 metry: Jak se měří aligátor?

Jeden chovatel táhl vpředu, druhý zezadu. A rychle přiložit metr.
Jeden chovatel táhl vpředu, druhý zezadu. A rychle přiložit metr. (Foto Krokodýlí zoo Protivín)

Aligátor americký Hugo, který díky svému albinismu patří mezi hvězdy protivínské zoo, se stěhoval do většího. Při té příležitosti ho chovatelé změřili. A nebylo to vůbec jednoduché.

K přeměřování takových zvířat je třeba více lidí. „Jeden ho chytil na smyčku za hlavou, druhý mu ji nasadil před zadní nohy. Pak si ho lehce natáhli a další člověk rychle měřil. Využili jsme k tomu příležitosti, kdy jsme Huga stěhovali,“ řekl šéf protivínské krokodýlí zoo Miroslav Procházka.  Raritní aligátor rostl rychleji, než je běžné. Ve svých pěti letech už má dva metry, místo průměrných 150 cm. Proto putoval do terária o délce sedmi metrů. „Měření krokodýlů, aligátorů, kajmanů a gaviálů se provádí jen výjimečně. Měří se mláďata v rámci kontroly zdravotního stavu. U opravdu velkých zvířat už to jde obtížně. Měříme je příležitostně, když se natáhnou v teráriu za sklem,“ dodal zkušený chovatel.

Bílá rarita

Vzácná genetická odchylka způsobující albinismus se objevuje i u krokodýlů. Ve volné přírodě nemají šanci na přežití, u chovatelů je jejich rozmnožování problematické. Krokodýlí zoo Protivín v současné době chová bílého gaviála sundského, bílého krokodýla nilského a skupinu albinotických aligátorů severoamerických. „Máme bíle zabarvené zástupce tří podčeledí krokodýlů, což je světový unikát,“ řekl Miroslav Procházka.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.