Rekordní snůška vzácných krokodýlů: Lady nakladla 27 vajec! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Rekordní snůška vzácných krokodýlů: Lady nakladla 27 vajec!

Samice krokodýla kubánského Lady si pochutnává na kuřatech.
Samice krokodýla kubánského Lady si pochutnává na kuřatech. (Foto Aha! – Dana Kolářová, FTV Prima)

Veliká radost vládne v protivínské krokodýlí zoo. Samice kubánského krokodýla Lady nakladla o víkendu 27 vajec. Je to největší snůška tohoto kriticky ohroženého druhu, která se v Česku podařila.

Protivínská zoo je jediná, která tento kriticky ohrožený druh odchovává. „Běžně Lady kladla okolo 18 vajec. Teď má 27 zdravých vajec, což je nejvíc v historii. Chováme je v čistokrevné formě. Podle genetické výbavy rodičů Lady a samce Piráta, kteří pochází přímo z centrální části kubánského poloostrova Zapata, jsou tedy velmi cenní,“ řekl šéf protivínské krokodýlí zoo Miroslav Procházka.

Zoo krokodýly kubánské rozmnožuje od roku 2005 a je zapojena do světového výzkumu a záchrany tohoto druhu. Celá snůška proto skončila v inkubátoru. „Ověřujeme teplotní podmínky na vliv pohlaví. Na doporučení kubánských odborníků je tato snůška inkubována při teplotě 32 °C. Právě teplota ovlivňuje pohlaví. Z vajec by se měli vyklubat samci, kteří v chovech mimo Kubu scházejí,“ řekl Aha! mezinárodně uznávaný chovatel.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.