Lemuří přírůstek v Zoo Praha: Anka je vzorná mamka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Lemuří přírůstek v Zoo Praha: Anka je vzorná mamka!

Malý se matky drží  jako klíště, nespadne, ani když s ním skáče po stromech.
Malý se matky drží jako klíště, nespadne, ani když s ním skáče po stromech. (Foto Aha! – Petr Hamerník)

Držet se mámy jako klíště! To je hlavní úkol lemuřího novorozeněte v Zoo Praha. Závisí na tom jeho přežití, a tak se prcek činí. Nesmí spadnout, ani když s ním máma skáče po stromech.

Benjamínek lemuří skupiny je druhým potomkem samičky Anky. A tak už ví, jak na něj, a svědomitě se o něj stará. „Okamžitě ho očistila. Malý lemur se jí stále drží a pravidelně pije,“ pochváli matku i mládě vrchní chovatel primátů Martin Vojáček. Protože má Anka mateřské zkušenosti, nestraní se tolik zbytku skupinu jako při prvním potomkovi. Šancí na zdárný odchov malého je i to, že máma s ním už umí také dobře manipulovat. Téměř šestiletá Anka přicestovala do Prahy z Paříže a stejně starý chovný samec Tali se narodil v Bratislavě.

Víte že... 

...lemuři se objevili na Zemi asi před 58 miliony let? Lemur kata patří mezi ohrožené druhy a název tohoto primáta pochází z latinského Lemures, což byli duchové zemřelých, kteří se za nocí ozývali pekelným křikem a nářky. Ve skutečnosti jsou to mírumilovní býložravci, kteří slupnou i hmyz.

Máma Anka se o svého druhého potomka vzorně stará.
Prcek pravidelně pije a má se k světu.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.