Zoo Ústí nad Labem: Hostina zručných labužníků! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Zoo Ústí nad Labem: Hostina zručných labužníků!

Kampak na mě. Tam se v pohodě dostanu...
Kampak na mě. Tam se v pohodě dostanu... (Foto Aha! – Karel Kopáč)

Krásní, zvídaví a šikovní jsou mandrilové v ústecké zoo. Hýří barvami, a když dostanou do rukou chutný hlavolam, hbitými prstíky si s ním poradí.

Nejen tělo, i duch potřebuje »potravu«. Tohle platí jak pro člověka, tak pro opice.

Specialita ze zelí
Pro pobavení a ukrácení dlouhé chvíle připravili chovatelé v Zoo Ústí nad Labem pro mandrily specialitu z trubek a čínského zelí. Sotva je očichali, prozkoumali pohledem a hmatem, začali dobrotu soustředěně vytahovat a chroupat.

Jídlo i zábava
Předvedli, že jsou v jemné práci mistry. „Je to pro ně přirozené. Jsou to primáti, kteří dovedou vydloubávat z různých škvírek v kůře a pod kůrou stromů larvičky. Nejde jen o nasycení. Baví se tak i v přírodě,“ objasňuje zooložka Romana Anděrová.

CHOVAJÍ JE PŮL STOLETÍ
Domovem mandrilů jsou africké pralesy, kde se pohybují převážně po zemi. Skupinu vždy vede nejsilnější samec. Ústecká zoo je chová nepřetržitě od roku 1967.

JSOU VŠEŽRAVCI
Mandrilové nejsou výhradními vegetariány ani lovci. Živí se plody, ale také listy, mají rádi semena, ořechy, výhonky, plody olejníku. S chutí si však dají i larvy, hmyz, ryby a kraby. Jídelníček si umí zpestřit i vejci a nepohrdnou ani mršinou.



Přečtěte si
-bello-
31. 3. 2020 • 14:17

Všechna zvířata v ZOO světa mají teď úžasný klid.Co s nimi pak udělají návaly lidí se uvidí. Chudáci, předem je lituju.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.