Rádce Aha! Venkovní sezona jídla startuje: Než rozpálíte gril...

Stolování pod širým nebem s vůní propečených steaků je tu! Než ale nažhavíte hořáky, spirály nebo uhlíky, je dobré si připomenout tipy a pravidla, která zaručí, že budete grilovat jako profík! Aha! vám poradí jak na to...
Kam to bude? Na balkon, nebo na zahradu? Samozřejmě základem povedeného výsledku je dobrý gril. Jaký typ zvolit? To záleží především na místě, kde můžete grilovat – tedy zda máte velkou zahradu, nebo jen balkon. Každý typ má své plusy a minusy.
• Elektrický
+ snadná obsluha i kompaktnost; lze ho použít doma nebo na balkoně; je rychle připravený k použití, lehký a skladný
– když není zásuvka, nezapnete ho; nedosáhne tak vysokých teplot, jako gril na plyn či dřevěné uhlí
• Plynový
+ lze nastavit různou teplotu podle druhu připravovaného pokrmu; snadno se ovládá; rozpálení je rychlé; jen tak nevyhasne (pokud nedojde plyn)
– je nutné hlídat dostatek plynu; pořízení je dražší; hůř se s ním manipuluje
• Na dřevěné uhlí
+ dodává pokrmům oblíbené kouřové aroma; po rozpálení je příprava jídla velmi rychlá; většinou mají tyto grily lehkou a snadno přenosnou konstrukci
– časově náročnější na rozpálení i celkovou obsluhu; kvůli kouři není vhodný na balkon či do vnitrobloku
Rozpalte, ale nepřepalte
Gril má být rozpálený tak akorát, aby se flákota nebo zelenina stihly řádně propéct a nepřipálily se. Různé druhy grilovacích pokrmů totiž potřebují různou teplotu a délku pečení, a proto je důležité znát metodu přímého a nepřímého grilování.
• Přímé grilování
Žhavé se nachází přímo pod grilovaným pokrmem. Hodí se ke grilování menších křehkých kousků, které jsou rychle hotové (např. burgery, steaky, kuřecí prsa, filetované plody či krájená zelenina). Uvnitř jsou propečené a mají zlatavou kůrku.
• Nepřímé grilování
Jak název napovídá, žár je nepřímý. Palivo není pod grilovaným jídlem, je rozhrnuté po stranách či na okrajích roštu. Pokud má gril víko, zavírá se. Pokrm se tak připravuje pomaleji a při nižší teplotě. Přímý žár pomáhá zakrýt i grilovací kámen. Tato metoda se hodí se pro přípravu větších kusů masa, které se musejí péct pomalu (např. pečeně, kýta, celá kuřata nebo žebírka).
Tip Aha!
Metodou nepřímého grilování můžete dogrilovat silnější kusy masa nebo masa s kostí, které se nejprve pekly na přímém žáru – mají tedy kůrku, ale ještě nejsou dostatečně propečené.
Vsaďte na tučné maso!
Kromě správné teploty je třeba věnovat pozornost i výběru masa. Chuť a šťavnatost mu dodává tuk! Pozor ale na tuk odkapávající na rozžhavené uhlí. Jeho rozkladem se mohou uvolňovat karcinogenní látky. „Pomoci vám mohou alobalové tácky, které tuk a šťávu zachytí, trendem jsou také grilovací podložky například z teflonu,“ radí specialista na maso z online supermarketu Košík.cz Pavel Šilhánek.