Pozor na grilovačku na balkoně! Můžete narazit i s cigaretkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Pozor na grilovačku na balkoně! Můžete narazit i s cigaretkou

Grilování
Grilování (Pixabay)

Balkony jsou u městských bytů vítaným benefitem a jedním z kritérií výběru. Pokud ale plánujete balkon či terasu intenzivně využívat, můžete se setkat s tuhým odporem sousedů.

Důkladně si přečtěte stanovy

Už si připravujete gril a stěhujete ven zahradní nábytek? Nejdřív se důkladně informujte, co na balkoně opravdu můžete dělat. Balkony a terasy zpravidla patří ke společným prostorám, jejichž užívání upravují stanovy společenství vlastníků jednotek nebo stanovy družstva. A ty většinou obsahují zákaz kouření ve společných prostorech nebo omezují využívání grilu.

Je opravdu váš?

V domech, kde byl první byt prodán po 1. lednu 2014, jsou podle nového občanského zákoníku lodžie, balkony a terasy společnými částmi, a to i v případě, že jsou přístupné pouze z jednoho bytu a jsou ve výlučném užívání vlastníka tohoto bytu. Vyhráno ale nemáte ani v případě, že bydlíte v domě, kde byly byty prodány před rokem 2014. Vymezení jednotek a společných částí se řídí zákonem o vlastnictví bytů. Podle uvedeného zákona jsou společnými částmi domu ty, které jsou určené pro společné užívání, což však nemusí znamenat, že tyto prostory opravdu všichni vlastníci jednotek užívají. „Zákon připouští i jiné ujednání a to, že balkony a terasy mohou být ve výlučném vlastnictví konkrétního vlastníka jednotky, a to jako tzv. součást či příslušenství této jednotky. Rozhodujícím je proto stav uvedený v prohlášení vlastníka budovy,“ upozorňuje Lucie Starovičová z bezrealitky.cz

Je lepší sporu předcházet

Vaše chování na balkoně upravuje ustanovení občanského zákoníku, ve kterém se v § 1013 říká, že: „Vlastník se zdrží všeho, co působí, že odpad, voda, kouř, prach, plyn, pach, světlo, stín, hluk, otřesy a jiné podobné účinky (imise) vnikají na pozemek jiného vlastníka (souseda) v míře nepřiměřené místním poměrům a podstatně omezují obvyklé užívání pozemku.“ Grilování se do tohoto nemusí vejít. Balkony a terasy zpravidla nejsou uzpůsobené tak, aby případný kouř nevnikal do sousedních bytů, a městská zástavba také není obvyklým prostředím pro tyto aktivity. V takovém případě si sousedé mohou oprávněně stěžovat. Pokud nemáte byt v horním patře, bude lépe, když ve městě využijete k opékání sdílené grily ve veřejných parcích.

Sousedské vztahy nade vše

Pokud se přece jen odhodláte vytáhnout elektrický gril, není také od věci zkontrolovat, zda sousedé zrovna nesuší prádlo nebo nevětrají. Stejně tak byste měli být ohleduplní i při kouření cigaret. Dát pozor na směr větru, otevřená okna sousedů a poctivě používat popelník. Popel snášející se z balkonu obyvatele bytu pod vámi nepotěší. Nezapomínejte taky, že zvuk se zpravidla velmi dobře nese a že vás sousedé slyší stejně, jako byste seděli u vedlejšího stolu. Na výstřednosti typu „bouda pro psa“ nebo venčení psa na balkoně rovnou zapomeňte. A pokud chcete na terasu umístit třeba stromy v květináčích, nebo vířivku, poraďte se před tím se statikem. Než se později sejít u soudu nebo na policii, je lepší vše řešit hned na počátku společnou domluvou.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.