Zdravotní rádce Aha! Nebezpečné nástrahy léta | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Zdravotní rádce Aha! Nebezpečné nástrahy léta

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock)

Léto vybízí k nejrůznějším sportovním i kulinářským aktivitám a s tím stoupá také počet typických letních zranění. Svalové problémy rekreačních sportovců, úrazy na trampolínách, popáleniny od uhlíků z grilu. Jak bychom si prázdninové radovánky měli užít a neriskovat při nich zdraví?

Sportovci »na baterky«

Pravidelně se hýbe zhruba třetina Čechů. Ostatní se ke sportu dostanou pouze o dovolených. Netrénovanost a přecenění sil pak bývají příčinou většiny letních zranění. „V létě se nejvíc setkáváme se zlomeninami zápěstí např. při dopadu přes řídítka kola, na kolečkových bruslích si zase lidé zlomí loket, nohu či si poškodí kolenní klouby. Láme se téměř vše, co člověk při pádu nastaví,“ vypočítává fyzioterapeutka FYZIOkliniky Iva Bílková.

TIP: Častou chybou rekreačních sportovců je nedostatečné protažení před výkonem i po něm. „Na začátku se musí sval prohřát, protáhnout. Toho docílíme například tří až pětiminutovým poklusem nebo skákáním na místě. Po výkonu uvolníme svaly celého těla statickými protahovacími cviky, tím se zvýší odvod odpadních látek a schopnost svalu rychleji zregenerovat,“ vysvětlila Bílková.

Škodlivé koupání

Mezi častá zranění se stále řadí úrazy hlavy a páteře po skocích do neznámé vody. Také koupání v chladné vodě někomu škodí. „Teplota vody v bazénu 27 až 29 stupňů je pro svaly nízká a na člověka trpícího bolestmi beder nepůsobí dobře. Svaly víc ztuhnou, a když se k tomu navíc přidá plavecký styl »vystrčená hlava nad hladinou «, který ubližuje krční páteři, nemůže být o zdravém plavání řeč,“ míní fyzioterapeutka.

TIP: Ideálním stylem pro narovnání páteře je znak, ovšem v případě, že plavec zvládá orientaci s pohledem na oblohu nebo strop.

Trampolína pouze s dozorem

Jsou na zahradách, v restauracích, dětských hřištích. Ale odborníci důrazně nabádají k opatrnosti, protože právě na trampolínách přibývá ošklivých zlomenin pažní kosti, vřetenní kosti a loketní kosti v blízkosti loketního kloubu.

TIP: Dítě by mělo mít na trampolíně pro skákání prostor, ideálně být na ní samo a vždy pod dozorem. Pokud je atrakce přeplněná, může dojít k nečekaným nárazům a odmrštění, z nichž bývají úrazy nejhorší.

Záludné grilování

I grilování na otevřeném ohni může přinést bolestivou zkušenost. Kromě popálenin rukou jsou rozžhaveným popílkem ohroženy také oči. „Právě popálení rohovky je nebezpečné, protože může způsobit i trvalé postižení vidění,“ varoval Pavel Stodůlka, přednosta sítě očních klinik Gemini.

TIP: Také kouř při grilování může být velmi agresivní a oči mohou pálit a být zarudlé. Od toho pomůže vypláchnutí očí tekoucí kohoutkovou vodou a poté umělými slzami.

 

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.