Varování v tropických vedrech: Klimatizace? Hrozí infarkt! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Varování v tropických vedrech: Klimatizace? Hrozí infarkt!

ilustrační foto
ilustrační foto (iStock.com)

Vedra jsou úmorná a utéct před nimi do uměle vychlazeného prostoru je více než příjemné. Jenže... Klimatizace není bez rizika. Může způsobit záněty, dehydrataci a v extrémním případě i infarkt!

Náhlé změny teplot mohou zvýšit riziko srdečních onemocnění. Nejnebezpečnější je přechod z horkého prostředí do velmi chladného. Jak to funguje? Náhlý pokles tělesné teploty zatěžuje srdce a krevní oběh. Tím se zvyšuje riziko srdečního infarktu a mrtvice, zejména u lidí s již existujícími srdečními chorobami.

„U lidí, kteří mají vysoký krevní tlak, je důležitá opatrnost. Tu si každý léčený musí zachovat ve větší míře než zdravý člověk,“ říká prof. Michal Vrablík, kardiolog ze Všeobecné fakultní nemocnice v Praze. V létě by si lidé trpící hypertenzí měli dát pozor především na teplotní šoky, které mohou způsobit nebezpečné výkyvy krevního tlaku.

Ideálně 5 stupňů

Ideální rozdíl mezi teplotou uvnitř a venku by neměl být větší než 5 stupňů. Pokud je tedy venku tropických třicet stupňů, neměli bychom si klimatizaci nastavovat na méně než 25 stupňů. Často však vidíme, že lidé chladí na dvacet i méně stupňů, protože se touží osvěžit co nejrychleji. To je ale chyba.

Letní nachlazení

I když si nachlazení obvykle spojujeme spíše s chladnými měsíci roku, v posledních letech nás stále častěji trápí v i v létě. A příčinou je právě klimatizace. Rychlé přechody mezi teplotami mohou tělo zaskočit a způsobit pokles imunitní reakce. Navíc se tzv. rýma z klimatizace často rozvine do nepříjemného zánětu dutin.

Zrádné bakterie

Pokud se filtry a vodní zásobníky klimatizace pravidelně a správně nečistí, jsou živnou půdou pro nejrůznější patogeny. „Když se pak tyto bakterie a plísně dostanou do vzduchu, mohou způsobit řadu respiračních problémů, včetně alergií, astmatu až zánětu průdušek,“ vysvětluje Michal Vrablík.

Jak bude?

  • Dnes: zataženo, bouřky. Den 17 až 21 °C.
  • Zítra: zataženo, přeháňky nebo i bouřky. Noc 15 až 19 °C, den 23 až 27 °C, při déletrvajícím slunečním svitu 30 °C.
  • Pátek: polojasno. Noc 9 až 15 °C, den 27 až 31 °C, na severovýchodě kolem 26 °C.
  • Sobota: polojasno, přeháňky. Noc 9 až 13 °C, den 31 až 35 °C, na severovýchodě kolem 30 °C.
  • Neděle: od západu přibývání oblačnosti, bouřky. Noc 16 až 20 °C, den 30 až 35 °C, výjimečně i 37 °C.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.