Koledujete si o rakovinu kůže aneb 6 opalovacích mýtů… | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Koledujete si o rakovinu kůže aneb 6 opalovacích mýtů…

Opalování? Ano, ale s pravidly
Opalování? Ano, ale s pravidly (Pixabay)

Slunečné počasí posledních několika dnů v kombinaci s vysokými teplotami přímo láká k tomu, nachytat před létem nějaký ten bronz. Jenže pozor – opalování je věda! A některé rady, které ve společnosti stále kolují, mohou dokonce ohrozit naše zdraví… Které z nich jsou ty nejhorší?

Je-li zataženo, spálení nehrozí Omyl!

Od poloviny března do konce října se můžete přismahnout, ačkoli je venku zataženo. „UV paprsky mají největší sílu mezi 11. a 15. hodinou. V tuto dobu mohou proniknout i skrz mračna,“ vysvětluje doktorka Karis Bettsová z britského Centra pro výzkum rakoviny kůže s tím, že ve zmiňovaném časovém rozpětí je dobré pobývat stínu nebo ideálně doma, ať už venku svítí, nebo ne.

Hnědému opálení předchází zrudnutí kůže Další mýtus!

Pokud kůže zrudne, znamená to, že utrpěla trauma v důsledku nedostatečné ochrany – laicky řečeno: je spálená. Brzy se začne loupat a může pak působit tmavším dojmem, ovšem tento způsob opalování rozhodně není zdravý. „Používejte opalovací krém s minimálním faktorem SPF 30,“ nabádá Bettsová. „Opálíte se sice pomalu, ale přirozeně a bez rizika vzniku rakoviny.“

Jedno spálení ničemu nevadí

Podle Karis Bettsové stačí jediná epizoda spálení sluncem v dětství, abyste v dospělosti měli dvakrát větší šanci onemocnět kožním melanomem. Proto je tak klíčové používání opalovacího krému zejména u dětí – klidně i několikrát denně.

Lidé s tmavší kůží se nespálí

„Pokud máte světlejší odstín pleti, je kůže sežehlá sluncem zarudlá, oteklá a bolavá. Kůže lidí s tmavším odstínem pleti nemusí při spálení změnit barvu, ovšem svědí a je citlivá na dotek,“ vyvrací další mýtus Karis.

Ruce a nohy se spálí rychleji Ne tak docela.

Nárty, ramena a dekolt jsou sice náchylnější k sežehnutí, ovšem problém může stejně tak nastat i u jiných částí těla. „Lidé třeba zapomínají na oblast uší, přitom ty se spálí velice snadno,“ upozorňuje Bettsová. „Pacientům radím, aby se opalovacím krémem mazali nazí a nezapomněli opravdu na žádnou část těla včetně obličeje, u plešatých mužů i hlavu.“

Když se spálím, pomůže krém po opalování

Produkty určené na péči o pokožku po opalování mohou pouze zmírnit příznaky spálení, jako je svědění či otok. Ovšem buňky, které slunce poškodilo, se dohromady rozhodně nedají. „Pokud začnete pozorovat první příznaky spálení, okamžitě se odeberte do stínu,“ dodává Karis Bettsová. „A v žádném případě nebuďte většinu dne na slunci. Nehrozí jen rakovina, ale i úpal či úžeh.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.