Evropa se smaží v Cháronově pekle: Kdy padne 50 °C?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Evropa se smaží v Cháronově pekle: Kdy padne 50 °C?!

Požár na ostrově La Palma je rozsáhlý.
Požár na ostrově La Palma je rozsáhlý. (Foto ČTK, Reuters, Twitter)

Extrémně horké počasí dorazilo do oblíbených turistických destinací na jihu Evropy a v Turecku. Teploty a jejich délka se stávají nesnesitelnými, na mnoha místech hoří a je nezbytné evakuovat turisty i místní obyvatele, jinde úřady vyzývají, ať lidé vůbec nevycházejí z domů...

Ručičky teploměru se od začátku týdne vyšplhaly na 41 °C v Řecku, 44 °C ve Španělsku, na 45 °C v Turecku! Už zaznamenali i úmrtí přímo spjatá s ďábelským počasím, zkolaboval a zemřel třeba 44letý pracovník dopravního značení... Zkrátka se smažíme v Cháronově pekle - aktuální vlna veder totiž dostala od meteorologů jméno právě podle mytologického převozníka duší mrtvých. Podle meteorologické agentury OSN se vzhledem k oteplování planety jedná o nový normál. „I když rekord 48,8 °C stále není překonán, jsme svědky vlny veder, jejíž délka je bezprecedentní,“ uvedl také šéf italských meteorologů Luca Mercalli. Historický rekord - je ze Sicílie ze srpna 2021 - měl dokonce včera podle očekávání meteorologické agentury OSN padnout, avšak v odhadech se experti trochu sekli. Na Sardinii, kde čekali přes 49 °Celsia, nebylo včera ani čtyřicet... Vlna veder má ale ještě pár dnů trvat, někde má pokračovat i v srpnu. Vědci míní, že vedra způsobují klimatické změny v kombinaci s letošním výskytem fenoménu El Nino, který ohřívá povrchové vody ve východním a středním Tichém oceánu.

Hoří u Atén i kanárská La Palma

Oheň je vidět z vesmíru! Extrémní počasí vyvolalo řadu lesních požárů. Řecké úřady nařídily evakuaci několika obcí a dětských táborů. Jižně od Atén zasahuje 150 hasičů, sedm letadel a čtyři vrtulníky, pomáhají i hasiči z Rumunska. Šíření plamenů umocňuje silný vítr. S požáry bojují také ve třech provinciích na jihu a na severozápadě Turecka. Největší o﷯heň zuří asi ﷯na kanaárském ostrově La Palma﷯. Zasáhl již plochu ﷯odpovídající 6000 fotbalovým trávníkům! Požár je tak mohutný, že je patrný i z vesmíru, oheň navíc přiživuje vítr o rychlosti téměř 60 km/h....

Blázni v Údolí smrti!

Pekelné teploty však zasáhly některé části Číny a USA, teploty už pekelnou padesíátku překročily! Někteří turisté dokonce míří do Údolí smrti v Kalifornii, aby byli osobně u toho, pokud padne historický teplotní rekord 56,6 °C z roku 1913.



Přečtěte si
Jan Kocián
25. 7. 2023 • 21:39

Já tipoval tornádo na Slovensku... nakonec tornádo zasáhlo Polsko poblíž Slovenska.

Jan Kocián
21. 7. 2023 • 00:56

Na východě Slovenska napršelo ve čtvrtek během krátké doby 100 mm. Kolik dokázal naměřit SHMÚ? Jenom 25 mm.
------------
Čím míň profesionálních srážkoměrů, tím míň potenciálních důkazů, že výstraha nevyšla...

Jan Kocián
19. 7. 2023 • 14:23

Doplňující výstraha ESTOFEXU vydaná teď ve 13:52.

"Storms are expected to further intensify and develop into supercells with a risk of very large hail, that will rapidly organize into a fast-moving convective system. This system should transition into a bow echo as it moves to Serbia. The environment is optimal for giant hail with diameters in the 5 - 10 cm range and possibly higher. In addition, intense downbursts may occur."

Jan Kocián
19. 7. 2023 • 13:09

Dnes ve středu odpoledne extrémně silné supercely s větrem přes 200 km/h především v Rakousku a Slovinsku! Večer se pak budou bouřkové linie, i bow echa s velkoplošným větrem přes 160 km/h, tvořit na jihu Maďarska a na severu Chorvatska a svým postupem zasáhnou ničivě i Srbsko, včetně závažných lokálních bleskových povodní!

Jan Kocián
19. 7. 2023 • 05:38

Noční bouřky se na jihu Česka vyskytly jak včera ráno tak i dnes ráno.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.