BAZÉN JAKO ZABIJÁK: Jak ochránit děti před neštěstím? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

BAZÉN JAKO ZABIJÁK: Jak ochránit děti před neštěstím?

Děti vodu milují. Dávejte na ně pozor!
Děti vodu milují. Dávejte na ně pozor! (iStock)

Děti o prázdninách divočí a rodiče si chtějí zase odpočinout. A to může být nebezpečná kombinace především u vody, kde trávíme v létě spoustu času. Na tyhle drobnosti si dejte dobrý pozor. Utonutí je jedna ze tří nejčastějších příčin úmrtí u dětí. A to i přesto, že se děti koupou prakticky jen v létě.

Tonutí je tiché

Navzdory zažitým představám je tonutí rychlé a tiché. A může vypadat i jako hra. Varovným příznakem je stav, kdy se tonoucí převrací z horizontální polohy do vertikální, jakoby lezl po žebříku, nebo má vlasy v obličeji, které si ani nemůže odhrnout. Když je u konce sil, nezvládá ani křičet.

Prověřte hloubku

Především u přírodního koupání by měl dospělý nejdřív důkladně prozkoumat profil dna, jestli tam není zlom s přílišnou hloubkou. Dno a případné překážky musí prověřit i před skoky do vody. Nemusí být v kalné vodě viditelné.

Kruh je nebezpečný

Nafukovací hračky nebo kruhy mohou dítěti pomáhat při plavání a taky s nimi je zábava. Jenže při jejich používání by měli být rodiče ještě pozornější než bez nich. Snadno se totiž převrátí a dítě může dostat šok. Když se vysune vrchní částí z kruhu příliš, nebo dokonce převrátí hlavou dolů, může mít problém dostat hlavu zpět nad hladinu. Bezpečné nejsou ani populární nafukovací rukávky, které mohou prasknout nebo z ruky sklouznout.

Nepijte alkohol

Když hlídáte děti u vody, nikdy nepijte alkohol. Může totiž výrazně snížit vaši reakční rychlost i ovlivnit úsudek.

Hlídá jen jeden

Jste ve větší skupině u vody či bazénu? Nesnažte se hlídat děti všichni naráz a radši vždy určete jednoho, kdo to bude dělat naplno, a v této pozici se střídejte. Čím víc dospěláků totiž hlídá, tím větší je pravděpodobnost, že se něco stane. U bazénu nespoléhejte na plavčíky. Ti totiž nedokážou hlídat všechny děti a dospělé naráz a jsou tam především pro to, aby dávali první pomoc a vytahovali z vody tonoucí.

Tohle se hodí

  • Plavecká vestička – pěnová plovací vesta je nejlepší ochrana dítěte před utonutím při plavání a vodních sportech.
  • Plavecké brýle – ve chvíli, kdy dítě zmizí pod hladinou, budete se muset potápět a hledat ho pod hladinou. Vyplatí se mít plavecké brýle po ruce, kdykoliv jdete s rodinou k rybníku.
  • Vodní alarm – maličký náramek na ruce dítěte vás na rodičovském přístroji upozorní, když dítě spadne do vody nebo se vzdálí dál než na určenou vzdálenost. Stojí pár stovek.

Přečtěte si
Mirka Nová
13. 8. 2022 • 20:08

Nikdy nenecháváme s manželem děti u bazénu samotné a také pokud se nekoupeme je zakrytý střechou, kterou vždy zamykáme, aby se tam děti nemohly dostat, jelikož jsou tyto tragédie dost časté, tak nechceme nechat nic náhodě. Postavili jsme si vedle něho pergolu, kterou jsme našli na stránkách http­s://ww­w.gr­ower­store­.cz/, kam si sedneme s kávou, a přitom hlídáme děti, jak si hrají ve vodě.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.