5 tipů pro hospodaření s vodou na zahradě: Ani kapka nazmar | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 23. dubna 2024

Svátek slaví Vojtěch, zítra Jiří

5 tipů pro hospodaření s vodou na zahradě: Ani kapka nazmar

zahrada, voda, native cnc
zahrada, voda, native cnc (Shutterstock)

Voda z vodovodu není vůbec levná, navíc je neekologické používat tu pitnou k zalévání. Jak to řešit? Zachytávejte dešťovku a zahradu uzpůsobte tak, aby vodu dokázala zadržovat a uchovávat sama. Jaké změny provést, abyste vzácnou tekutinou plýtvali co nejméně?

1. Když sud nestačí

Shromažďování a uchovávání dešťové vody je klasikou českých zahrad. Nejčastějším způsobem je sběr vody ze střechy do sudu. Jestliže ta ze sudu nestačí, zvolte třeba rozměrnější nadzemní nádrž v podobě IBC kontejneru, který dokáže pojmout až 1000 litrů vody. V kombinaci s filtrem, který ji zbaví nečistot, ji navíc můžete využít také pro splachování toalety nebo na praní.

2. Trávník pomůže

Velkou plochu zahrady zpravidla zabírá trávník, málokdo ale využívá jeho potenciál naplno. Krátce střižený okrasný příliš nepomůže. Nejenže vyžaduje v období sucha vydatnou zálivku, navíc nesvědčí půdě ani životu v ní. Řešením je snížení intenzity sečení. Vyšší porost je schopný vytvořit větší zastínění a zpomalí vysychání půdy.

3. Zalévejte chytře

Zkušený zahrádkář zalévá v teplých měsících brzy ráno nebo navečer, kdy dochází k menšímu odpařování vody. Hadice bez násady nebo konve jsou ideální spíše pro lokální závlahu jedné konkrétní rostliny. Pro větší plochy, ale také pro efektivnější a úspornější zavlažování volte spíš speciální zadešťovače nebo automatické zavlažovací systémy.

4. Omezte odpařování

Dalším ze způsobů, jak lépe hospodařit s vodou, je mulčování. Vrstva organického materiálu rozmístěná kolem záhonů brání nejenom růstu plevelu, ale také odpařování vody. Současně chrání půdu před větším prohříváním a udržuje v ní příznivější teplotu.

5. Pečujte o půdu

Schopnost zadržovat vodu na zahradě výrazně ovlivňuje kvalita půdy. Pokud obsahuje velké množství organické hmoty, vodu nasává lépe a nedovolí jí odtéct po povrchu pryč. Když už máte na zahradě písčitou nebo spíše jílovitou zeminu, přidávejte do půdy kompost. Pravidelně také půdu kypřete. Nakypřená půda nejenže lépe udržuje vlhkost, ale ke kořenům se zároveň dostane i tolik potřebný vzduch.

ČESKO VYSYCHÁ, ALE I JEDINEC MÁ TU MOC PROTI TOMU NĚCO DĚLAT. KTERÁ Z NAŠICH VÝZEV TI PADNE DO OKA? CHCEŠ POMÁHAT NA POHODU, NEBO SE U TOHO CHCEŠ ZAPOTIT? AŤ SI VYBEREŠ, CO CHCEŠ, NAŠE PŘÍRODA ZA TO STOJÍ:

https://www.bojovodu.nativecnc.cz/

Přečtěte si
Mirka Nová
1. 8. 2022 • 12:20

Mám u domů terasu, která je z jedné strany napojená na skalku a z druhé na jezírko, ve kterém plavou krásní jeseteři. Stále jsem sháněla k dotvoření této relaxační zóny ještě nějaký vodní prvek, ale nevěděla jsem přesně co by se tam hodilo až mi kamarádka poradila kamenný vodopád ze stránky http­s://ww­w.gr­ower­store­.cz/. Nemusíme tedy zbytečně plýtvat vodou a investovat do velkého bazénu, který stejně nevyužijeme.

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.