Podzimní dominanta zahrad: Dokonalé jiřiny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Podzimní dominanta zahrad: Dokonalé jiřiny

Nejkrásnější jsou jiřinky v září, svědčí jim totiž ranní rosa.
Nejkrásnější jsou jiřinky v září, svědčí jim totiž ranní rosa. (Foto Aha! – Barbora Kultová)

Jsou pravidelné, hrají všemi barvami, připomínají hvězdice, mikrofonky, chryzantémy nebo pivoňky a jsou v každém okvětním plátku dokonalé. Až na to, že nevoní...

Kdo by si už v dětství nezamiloval jiřiny zdobící zahrádky našich babiček. A oblíbené zůstávají tyto květiny i dnes, protože dokáží svými pestrobarevnými barvami a celou škálou tvarů rozzářit každou zahradu.

Květina z tropů

Jiřina (latinsky dahlia) se do našich podnebných podmínek dostala z tropické Ameriky, kde její květy zdobí květenu od Mexika až po Kolumbii. V Evropě jsou jiřiny známé už desítky let a za tu dobu zde bylo vypěstováno mnoho rozmanitých odrůd i hybridů různých barev a tvarů.

20 000 odrůd

Na rozdíl od jiných rostlin mají jiřiny 8 sad chromozomů místo obvyklých dvou. Díky tomu existuje na 20 000 odrůd jiřinek nejrůznějších barev, rozmanitých tvarů a rozměrů.

Na počest botanikům

Jiřina byla pojmenovaná na počest německého botanika Johanna Georgiho, jehož příjmení je varianta jména Jiří. Jiné označení pro tuto květinu je dahlie, které vzniklo coby poklona švédskému botanikovi Andersemu Dahlovi.

Rok v životě jiřinek

Hlízy se sází zjara na začátku května, aby vyrostly po třech zmrzlých v půlce května, V tu dobu je třeba odstraňovat plevel a chránit rostlinky před slimáky, kteří jsou jejich největšími nepřáteli.

Jak na ně?

Po prvních mrazících se hlízy jiřin musejí vyrýt. Pak se nechávají usušit pod přístřeškem, je nutné z nich odstranit přebytečnou zeminu a přes zimu se skladují ve sklepě s teplotou mezi čtyřmi a pěti stupni. Na jaře před sázením z hlíz odstraňte zplesnivělé a odumřelé části. Z takzvaných oček pak květiny znovu obrazí. Pokud jsou hlízy správně skladované, lze takto jiřiny pěstovat opakovaně.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.