Zahradu rozzářily kvetoucí kaktusy: Krása, až oči přecházejí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Zahradu rozzářily kvetoucí kaktusy: Krása, až oči přecházejí

Neobuxbaumia dorůstají až do výšky 15 metrů.
Neobuxbaumia dorůstají až do výšky 15 metrů.  (Foto Aha! – Josef Slabý, Botanická zahrada Liberec)

Pastva pro oči! I během zářijových dnů kvetou v liberecké botanické zahradě kaktusy, které většinu roku moc krásy nenadělají. Některé, především ty ze Střední Ameriky, dorůstají i několika metrů a jejich květy jsou až u stropu.

Velmi zajímavě vykvetl například kaktus se složitým latinským názvem Pilosocereus leucocephalus, který botanici pojmenovali Starý muž z Mexika kvůli vzhledu připomínající vousatého starce. „V době květu na něj sedají netopýři a květy opylují,“ dodává zajímavost ze životního cyklu mexického kaktusu botanička Pavla Pytlounová (48).

Mezi další velké kvetoucí kaktusy patří Neobuxbaumia, která roste podobně jako stromy a dosahuje výšky až patnáct metrů. Jedinečné květy kaktusu z Velkých And s přezdívkou »královna noci« ale návštěvníci nespatří. Kvetou totiž pouze po západu slunce a k vidění jsou jen na fotkách.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.