Firma až příliš důkladně prořezala mohutné keře: Z tisů jsou pahýly! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Firma až příliš důkladně prořezala mohutné keře: Z tisů jsou pahýly!

Z prořezaných tisů zbyly jen monstrózní pahýly
Z prořezaných tisů zbyly jen monstrózní pahýly (Foto Aha! – Michal Israel Volf, Google mapy)

Vypadá to, jako by v parku u vlakového nádraží v Lounech byly vystavené dřevěné skulptury. Nejde ale o umění, takhle tristně dopadly keře po prořezání. Ze zdravých tisů zůstaly jen holé pahýly a podle odborníků zřejmě některé uhynou.

Prořez 12 mohutných křovisek si před dvěma lety objednala lounská radnice. Jenže ani loni ani letos tisy neobrazily. Jak Aha! na místě zjistilo, některé se o to snažily, mladé výhonky s novým jehličím však uschly. Místo kdysi košatých keřů tak v parku zůstaly jen pahýly větví. „Je to velký zásah a keřům byla odebrána veškerá asimilační plocha (slouží k fotosyntéze, pozn. red.). Tisy obvykle dobře obrůstají a proto se i používají na živé ploty, ale vzhledem k rozsahu zásahu není jisté, zda toto přežijí,“ rozohnila se zkušená dendroložka ze Společnosti pro zahradní a krajinářskou tvorbu Jitka Nováková. Asi polovina keřů skutečně usychá, což dokládají i zbytky rezavého jehličí. „Každopádně se jedná o poškození dřevin dle zákona o ochraně přírody a krajiny,“ míní odbornice.

Město: Vše je v pořádku

Město Louny o problému ví. Podle Ireny Riegrové z odboru správy veřejné zeleně ale firma Sadové úpravy Honka při údržbě křovin nepochybila. „To, že některé usychají, není ovlivněno tím řezem. Lidé si z toho dělají veřejné záchody, všude jsou výkaly od psů, je sucho, to vše to ovlivňuje,“ myslí si. Dendroložka Jitka Nováková ale kontruje: „Má to vliv na jejich vitalitu, odolnost vůči chorobám a škůdcům, ale i abiotickým faktorům, kterými je především sucho a teplotní výkyvy. To vše sníží jejich životnost.“

Nový park

Zelenou plochu, zřejmě i kvůli současnému stavu keřů, teď čeká zásadní proměna. „Bude se zpracovávat projektová dokumentace a v příštím roce se bude dělat celková rekonstrukce tohoto parku,“ sdělila Irena Riegrová. Místní teď jen doufají, aby záměr nedopadl nakonec stejně, jako donedávna zdravé tisy.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.