Tipy na voňavý dárek (nejen) ke Dni matek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Tipy na voňavý dárek (nejen) ke Dni matek

Pavel Hruška pro Nedělní Aha! sestavil následující květinová pravidla. Všimněte si pugétu, zanedlouho už bude mít hvězdnou majitelku.
Pavel Hruška pro Nedělní Aha! sestavil následující květinová pravidla. Všimněte si pugétu, zanedlouho už bude mít hvězdnou majitelku. (Foto pro Aha! – Jaroslav Hauer/ HruškaDesign, Profimedia.cz, Monika Brabcová)

„Tahle kytice bude pro Leonu Machálkovou,“ přivítal nás florista Pavel Hruška (57) ve svém pražském květinářství. Byla radost pozorovat, jak zručně a elegantně váže pivoňky, alstromérie či nevěstin závoj. „Podobnou můžu udělat pro každého, třeba pro maminku,“ dodal a poradil, jak květiny správně vybrat.

Dobrý květinář je základ

„Stejně jako máme svého řezníka, kadeřníka či cukráře, měli bychom mít i svého květináře. Pokud s ním máte dobré zkušenosti a důvěřujete mu, pak víte, že vám nic starého neprodá,“ vysvětluje Pavel Hruška. „A když už vám nabídne starší květinu, měl by na to upozornit a dát ji se slevou. Za plné peníze byste měli dostat jen prvotřídní zboží, je to stejné jako u masa.“ Pokud chcete špičkově uvázanou květinu, pak vyhledejte vystudovaného floristu. Je ale třeba počítat s tím, že kytice bude dražší. „Kadeřník si řekne za ostříhání, krejčí za ušití a florista za uvázání, protože je to řemeslo jako každé jiné.“

Jak kombinovat

Známe řadu mýtů, že některé květiny bychom neměli dávat do vázy společně. Ty už jsou ale překonané. „V podstatě můžeme kombinovat jakékoliv květiny po celý rok podle toho, co se nám líbí. Samozřejmě správný odborník se dívá na to, jaká je jejich trvanlivost. Když dám k anturii, která vydrží až tři týdny, narcisku, která vydrží maximálně pět dní, je jasné, že kytice za chvíli nebude hezká,“ vysvětluje Pavel Hruška. I to se ale dá vyřešit. „Může se uvázat kytice, která je postupně vrstvená. Květiny, které odejdou první, se jen odstřihnou a zůstanou další, které teprve rozkvétají,“ radí.

Hitem jsou pivoňky

V květnu nastává jejich sezona! Na první pohled jsou vznešené, navíc se o nich říká, že nosí štěstí. Pyšní se výraznými velkými květy a jejich výhodou je, že se dají skvěle kombinovat. „Pivoňky jsou ke Dni matek ideální květinou. Právě teď začíná jejich období, máme jich spoustu. Oblíbené jsou hlavně růžové a bílé,“ říká Pavel Hruška. Tyto barvy jsou mezi květinami obecně nejpopulárnější, stejně jako červená, která vede hlavně u růží. Ani jedním z těchto odstínů maminku nezarmoutíte.

Kolik jich dávat?

Existuje pravidlo nedávat sudý počet květin. Ty jsou určeny pro pohřby – jedna květina má být pro zemřelého a druhá pro boha. „Mladá generace už to dnes neřeší, přesto na to upozorňujeme, pokud si někdo objednává květiny třeba dvě,“ upozorní florista. Pokud si necháte uvázat větší kytici, pak se počty neřeší už vůbec. „Na první pohled není vidět, kolik jich v kytici je, takže není třeba je počítat,“ dodává. Menší sudé počty mamince ale nekupujte. Raději dejte jednu růži než dvě.

Tulipán je hvězdou těchto dní.

Co nekupovat

To, že květina není čerstvá, pozná laik jen stěží. V první řadě se vyplatí dát na svůj instinkt. Pokud se nám zdá květina uvadlá, vybereme si jinou. To samé platí, pokud na květu či okvětních lístcích najdeme hnědé skvrny. „U tulipánů to poznáme tak, že má vrásčité okvětní plátky. Je pořád zavřený, ale vypadá vrásčitě. To je známka toho, že za den dva může odkvést,“ popisuje. „Nebo u kosatce, pokud není čerstvý, kroutí se mu plátky,“ říká.

Správná péče, to je základ

Aby květina dlouho vydržela, je důležité o ni správně pečovat. „Když ji přinesete domů, je důležité ji šikmě seříznout a dát do vody. Jestliže ji necháte dvě hodiny ležet, zaschne jí stonek. Když ji pak do vody dáte a neseříznete, nemá schopnost nasát, tím pádem vám zvadne.“ Důležitý je šikmý řez nejlépe nožem, pokud nejsme tolik zruční, pak nůžkami. „To ale není ideální, protože se zmáčknou pletiva a květina se už tolik nenapije.“

Rady ptáka Loskutáka a Petr Rychlý.

Výživa pro poupata

V květinářství dostanete nebo si přikoupíte také malý sáček s květinovou výživou. Není nutná, ale hodí se, pokud máte v kytici poupata. „Urychlí jejich nakvétání, takže všechna poupata, která by normálně nevykvetla, díky ní rozkvetou, jinak by zvadla,“ přidává dobrou radu Pavel Hruška. „Je v ní i antibakteriální složka, takže výhodou je, že se voda nekazí, pokud váza není na sluníčku.“



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.