Co to roste u silnice u Karlových Varů: Plevel? Ne, vzácná divizna! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Co to roste u silnice u Karlových Varů: Plevel? Ne, vzácná divizna!

Vzácná divizna kvete od června do srpna.
Vzácná divizna kvete od června do srpna. (Foto pro Aha! – Vladimír Melichar)

Bílé květy, dlouhý stonek. Na první pohled zcela obyčejná kytka. Odborníky ale její výskyt u silnice na Karlovarsku velmi překvapil. Jedná se totiž o vzácný a silně ohrožený západoevropský poddruh – diviznu knotovkovitou bělokvětou. Pozorní řidiči nebo cyklisté si jí mohli všimnout v zatáčce u Gejzírparku poblíž Karlových Varů. Pod skalami i přímo na okraji vozovky jich roste přibližně desítka.

„V České republice se s touto rostlinou setkáme téměř výhradně na Karlovarsku, a to v okrscích bohatších hornin čediče. Jako většina divizen roste na suchých slunných stanovištích, na stráních a v lemech lesů,“ říká biolog Vladimír Melichar. Podle jeho slov nebyla na území Karlových Varů dosud pozorována. „Jedná se tedy v této lokalitě o prvonález,“ dodává radostně.

Dříve i na Moravě

Divizna knotovkovitá bělokvětá roste především v západní části Česka, na Karlovarsku. V minulosti se ojediněle objevovala na Moravě. Na Slovensku není výskyt tohoto poddruhu znám.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.