Čeští vědci vynalezli přípravky na podporu rostlin: Zázrak bez chemie! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Čeští vědci vynalezli přípravky na podporu rostlin: Zázrak bez chemie!

(vlevo) Sazenička ošetřená přírodním přípravkem. (vpravo) Rajské jablíčko v květináči s běžnou péčí.
(vlevo) Sazenička ošetřená přírodním přípravkem. (vpravo) Rajské jablíčko v květináči s běžnou péčí. (Foto Michaela Rossmannová)

Jihočeští biologové přišli s převratnou novinkou. Vyvinuli dva speciální přípravky, které ochrání a podpoří růst rostlin. Výzkum jim trval několik let.

„Nejedná se o chemii. Oba produkty jsou zcela přírodní, ekologické, ověřené a certifikované. Jsou určeny pěstitelům pokojových rostlin a zahrádkářům. S jejich pomocí lze pěstovat všechny plodiny včetně zeleniny, bylin, okrasných rostlin či ovocných stromů,“ řekla Aha! Daniela Procházková z Biologického centra Akademie věd ČR. Nové přípravky podle ní zušlechťují půdu, zvyšují využití živin a chrání rostliny před nežádoucím hmyzem.

Pomohli dobrovolníci

Na testování přípravků ve velkém nezbylo vědcům příliš času, a tak zapojili dobrovolníky. „Zájem byl obrovský. Přípravky vyzkoušeli na svých rostlinách v bytech nebo sklenících. Drtivá většina potvrdila viditelné zlepšení růstu a zdravotního stavu rostlin,“ doplnila Procházková.

Přečtěte si
j.p.toman
19. 6. 2023 • 08:27

Sazenička vlevo je 5 týdnů stará, ta vpravo jen 3.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.