Dokvétají chráněné byliny: 72 hořečků a jedna vzácná parazitka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Dokvétají chráněné byliny: 72 hořečků a jedna vzácná parazitka

Dokvétají v nadmořské výšce mezi 550 m n. m., na ploše asi 1,6 hektaru.
Dokvétají v nadmořské výšce mezi 550 m n. m., na ploše asi 1,6 hektaru. (FOTO VLADIMÍR MELICHAR)

Velká rarita! Okolí obce Pila na Karlovarsku se stalo domovem vzácných hořečků drsných Šturmových. Podle biologů se zde po dlouhých několika letech znovu objevily.

Aktuálně jich v blízkosti pilských luk dokvétá 72. „Za zvýšením počtu kriticky ohroženého hořečku je příznivější počasí a řada ochranářských zásahů správy Chráněné krajinné oblasti Slavkovský les,“ domnívá se biolog Vladimír Melichar. Dalším důvodem je i to, že se tu zjara vyhrabává stařina, na které se poté pasou ovečky. Ve vhodný čas se pak louka ručně seče. Nejnovějším objevem je parazitická záraza síťnatá, která svými výběžky napadá hostitele, v tomto případě pcháče zelinné, a odčerpává z nich vodu a živiny. „Nepotřebuje proto fotosyntézu. Je velmi vzácná, ve Slavkovském lese dosud nalezena nebyla,“ doplňuje Melichar.

Vzácnou parazitku zárazu síťnatou zdokumentoval fotograf Jaroslav Frouz.

Víkendové ochlazení

Studená fronta přinese na volné dny ochlazení a místy déšť. Přesto ale budou teploty na poměry přelomu září a října vysoké. Naměříme okolo dvaceti stupňů. Na počátku nového týdne se krátce obnoví příliv teplého vzduchu z jihu. Už v úterý večer ale přejde přes naše území k jihovýchodu další studená fronta.

Pokochat, netrhat!

Na lokalitu u Pily není vstup zakázaný. Každý si tak může modrofialové hořečky prohlédnout. Nutné je však našlapovat opatrně. „Pro případné nenechavce uvádím, že hořeček je dvouletka, která po odkvětu odumře, a proto se nedá přesazovat,“ varuje Melichar.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.