Jaro může být i velmi nebezpečné: Taková krása, pro zvířata zkáza | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Jaro může být i velmi nebezpečné: Taková krása, pro zvířata zkáza

Kočka
Kočka (iStock.com)

Než se necháte unést půvabem a vůní prvních poslů jara, pamatujte, že některé z nich jsou pro čtyřnohé miláčky smrtelnou hrozbou. A když už jsme u strašení, připomeňme i jedovaté krásky, které si běžně hýčkáme doma!

Narcis – alkaloidy, obsažené v květech (a ještě více v cibulích) této nádherné jarní kytky mohou způsobit vážné zdravotní problémy i srdeční potíže psům i kočkám.

Bledule jarní – krásné bílé květy mohou být pro psy a kočky jedovaté. Dobrá zpráva je, že jen ve velkém množství. Špatná, že vyvolají zažívací potíže – zvracení a průjem.

Tulipán – obsahuje toxický alkaloid. Když psi spolknou cibuli, listy nebo květy, mohou zažít nepříjemné vedlejší účinky, jako jsou nevolnost, zvracení, průjem a v některých případech i trávicí potíže. Zvlášť nebezpečný je květ.

Krokus – v případě požití krokusů byste měli co nejdříve kontaktovat veterináře. V závažnějších případech totiž může dojít k poruchám srdečního rytmu nebo poškození jater.

Do koule

Pozor! Mnoho jarní zeleniny obsahuje látky, které jsou pro zvířata toxické. Konzumace výhonků jarního česneku, cibule nebo pažitky může u psů a koček způsobit otravu, která se projevuje zažívacími obtížemi a jinými symptomy. Silice bazalky mohou být pro psy a kočky také jedovaté.

Domácí zabijáci

Amarylis – nádherná kytka, ozdoba únorových a březnových oken. Její toxiny ale způsobují průjem, nadměrné slinění, třes, depresi a zvracení.

Lilie – zvlášť pro kočky jsou extrémně toxické! Konzumace i malého množství liliových listů nebo květů může způsobit selhání ledvin.

Difenbachie – oblíbená pokojovka, která má ale pro psy jedovaté úplně všechno a otrava nastupuje pár hodin po pozření. Velmi často končí fatálně.

Monstera – nebezpečný je stonek a list. Silice způsobují podráždění sliznice, otoky, křeče a zvracení.

Aloe vera – lidi léčí, u zvířat může způsobit zvracení, vyvolat psychotický stav a jejich moč zbarví do červena. Na vině je látka aloin,v listech této pokojovky obsažená.

Dracéna – ideální, téměř nesmrtelná pokojovka pro začátečníky. Vydrží totiž vše! Vaše zvíře v její blízkosti už tak odolný být nemusí. Po pozření listů přichází nadměrné slintání, zvracení a průjem.

Lopatkovec – další držák mezi pokojovými.Ale! Způsobuje psům otoky jazyka, slintání, potíže s polykáním.

Jak se projevuje otrava

Nejčastěji zvracením a průjmem. Otrava ale může způsobit celkovou slabost a ospalost zvířete. Může se zdát apatické. Všímejte si i častého lízání rtů, otřásání hlavou nebo úzkostného chování. Jedovaté látky mohou ovlivnit centrální nervový systém a způsobit zmatenost u zvířete. V případě podezření na otravu vždy vyhledejte veterináře.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.