Unikátní rostliny v hodonínském skleníku: Kytky starší, než lidé! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Unikátní rostliny v hodonínském skleníku: Kytky starší, než lidé!

Drsné sukulenty během vegetace zkrásní díky květům.
Drsné sukulenty během vegetace zkrásní díky květům. (Foto Aha! – Hynek Zdeněk)

Tak tohle neuvidíte nikde jinde v Evropě! Hodonín zpřístupnil svůj unikátní skleník, v němž dominují cykasy. Pravěké rostliny, které byly na zemi dřív, než lidé. Některé jsou extrémně vzácné.

„Máme tady i druhy, které jsou na zemi zastoupeny už jen pár desítkami kusů. V Evropě je má kromě nás jen Královská botanická zahrada v Londýně. Veřejnosti jsou tam ale nepřístupné,“ upozornil deník Aha! správce skleníku Karel Martinec (55).

V Hodoníně to vypadá jak v pralese. Kromě cykasů tam návštěvníci uvidí růst skořici, černý pepř, cedrát, zázvor, jahodový strom, nebo třeba monsteru s plody o velikosti banánu. „Banán připomínají i chutí. Jsou jedlé,“ upřesnil Karel Martinec. Paradoxní je, že o Zimní zahradě, jak se unikátní skleník oficiálně nazývá, místní příliš neví. „Jezdí nám sem lidé z celé Evropy, ale z Hodoňáků ví o něm málokdo, přitom je v areálu nemocnice,“ přidal zajímavost jeho správce.

Jen v pracovní dny

Unikátní skleník je otevřen od pondělí do pátku mezi 8 a 14 hodinou. O víkendech a svátcích je zavřeno.

Bez cedulek

Drtivá většina vzácných cykasů není záměrně označena cedulkami. „Je to z důvodu bezpečnosti. Jinak by hrozilo, že by se někdo mohl pokusit ty nejcennější kusy ukrást,“ vysvětlil správce skleníku.

Co jsou cykasy

Patří mezi nejstarší živé organismy na zemi. Objevily se již v prvohorním karbonu (před 354 miliony let). V druhohorách pak dominovaly rostlinné říši. Některé cykasy rostou i více než tisíc let.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.