Želví školka v Plzni: Teráriem se »prohání« 28 mrňat | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Želví školka v Plzni: Teráriem se »prohání« 28 mrňat

Část plzeňské školky.
Část plzeňské školky. (Foto Aha! - Romana Vébrová)

Doslova želví školku zřídili ve skleníku Mediterraneum v plzeňské zoo. Ve venkovním teráriu lze pozorovat hemžení 28 mláďat želv zelenavých a vroubených. Jedná se o evropské suchozemské druhy, s nimiž se lidé mohou setkat v Řecku, Chorvatsku, na Balkáně či Sardinii.

„Samice několik dní zkoumá okolí, čichá k zemi, kam by snůšku nakladla. Hloubí i pokusné jamky, jestli je místo to pravé. Když ho nakonec najde, vyhrabe asi 15 centimetrů hluboký důlek ve tvaru hrušky a během hodiny do něj naklade šest až dvanáct vajec,“ popsal chovatel Tomáš Winkelhöfer. Inkubační doba, po které se vylíhnou malé želvičky, je kolem 70 dnů. Záleží na teplotě. V zahradě ale nenechávají nic náhodě a dávají vejce do inkubátorů. I tak se jim několikrát stalo, že si snůšky nevšimli a v teráriu se jim pak v září náhle hemžilo pár malých, čerstvě vylíhlých želviček.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.