Pavel a Jana zachraňují památku v Mariánských Lázních: Dluhy místo vily u moře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 30. dubna 2024

Svátek slaví Blahoslav, zítra je Svátek práce

Pavel a Jana z Mariánských Lázních: Dluhy místo vily u moře

Manželé Kučeraví.
Manželé Kučeraví. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, archiv Kučeravých)

Mohli si koupit vilu u moře. Manželé Pavel a Jana Kučeraví vzali životní úspory, ještě si půjčili a vše vrazili do ruiny. Koupili zchátralý, kdysi ovšem věhlasný hotel Lesní mlýn v Mariánských Lázních.

Po znárodnění v roce 1945 byla perla lázní přejmenována na Alhambru a později se z něj stala odborářská zotavovna Donbas. Od roku 1990 objekt pustl a po dvou letech byl uzavřen úplně... Ruinu roku 2018 koupili manželé z Prahy a začali ji zvelebovat. „Nechceme z tohoto úžasného místa mít jen hotel. Už nyní je vidět, že tu budujeme především kulturní centrum Mariánských Lázní. Chceme, aby tu místní relaxovali a užívali si,“ říká pan Pavel (64), který má stavební firmu a 30 let se zabývá renovacemi historických objektů.

I když je většina budovy stále v dezolátním stavu, za pět let si tu manželé pořádně mákli. „Podařilo se nám zrenovovat kavárnu, oranžerii i hlavní sál, kde se pravidelně konají koncerty a další kulturní akce. Pyšní jsme na zrestaurovaný strop právě v hlavní místnosti a na naši malou kolonádu,“ popisuje nadšeně majitel. „Sice jsme se kvůli tomu na stará kolena zadlužili, ale cítíme se teď nesmírně svobodní,“ doplňuje Pavel Kučeravý s úsměvem.

Mlýn, pila, hostinec a hotel

Lesní mlýn byl postaven v roce 1833 Johanem Schneiderem na Metternichově panství. První zmínky o původní mlýnici jsou však v análech uváděny již v 16. a 17. století. Zpočátku budova skutečna sloužila k mlýnským účelům, a jak bylo kdysi obvyklé, tak i k provozu pily. Rovněž byl však hostincem, později hojně navštěvovaným. I sám kníže Metternich se tam prý často zastavoval, údajně kvůli krásné mlynářce... Současnou podobu získala budova na přelomu 19. a 20. století.



Přečtěte si
Petr Vlov
24. 7. 2023 • 16:51

Získejte návod na ovládnutí demo režimu hracích automatů bez reálných peněz na http­s://ww­w.kr­itiky­.cz/o­vlad­nuti-demo-rezimu-tipy-a-triky-pro-hrani-hracich-automatu-bez-skutecnych-penez/. Připravte se na větší výhry s našimi osvědčenými triky.

smradlavamakrela
24. 7. 2023 • 08:40

Opravdu primitivní titulek

Milos_S
23. 7. 2023 • 19:15

Ta chyba v titulku je tak do očí bijící, že si žádá komentář

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.