Památka na Lounsku ohrožena: Zámecký skvost ničí dřevomorka | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Památka na Lounsku ohrožena: Zámecký skvost ničí dřevomorka

Turistická sezóna je v ohrožení
Turistická sezóna je v ohrožení ( Foto Aha! – Michal Israel Volf)

Z dřevěných trámů troud, ze střechy jen prach. Přesně tak ničí dřevomorka, co jí přijde do cesty. Teď napadla zámek Nový Hrad v Jimlíně na Lounsku, který bude muset kvůli dřevokazné houbě letos omezit provoz.

Zatímco na jiných památkách už kasteláni finišují s přípravami na turistickou sezonu, v Jimlíně bojují s dřevomorkou. Ta decimuje krovy místního zámku Nový Hrad. „V západní části jsou napadené krovy plodnicemi dřevomorky, je to ten bělavý povlak, který dokáže prakticky úplně rozpustit dřevo, prorůstá na dlouhé vzdálenosti i zdivem,“ ukazuje kastelán Josef Kabát a přiznává, že kvůli hnilobě čekají návštěvníky určitá omezení.

„Budeme muset uzavřít hlavní prohlídkový okruh, a to především kvůli opravám zničených trámů. Museli jsme také některé komnaty zcela vystěhovat, aby na ně nepadalo napadené dřevo,“ poznamenal kastelán, který musel na pomoc zavolat řemeslníky. Ti se teď snaží zachránit co nejvíc původních trámů. „Nemění se celý krov, ale vyloženě jen ty napadené části, které se vyříznou a vymění. Následně se přilehlé trámy ošetří chemicky, aby nedošlo k dalšímu šíření,“ vysvětlil Kabát.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.