Ostuda Krušných hor: Pro hotel na Klínovci hledají mecenáše | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 2. května 2024

Svátek slaví Zikmund, zítra Alexej

Ostuda Krušných hor: Pro hotel na Klínovci hledají mecenáše

Kdysi parádní hotel je ostudou Klínovce. Snad jen ta rozhledna stojí za návštěvu. Ale zavřít oči a vklouznout do dvířek...
Kdysi parádní hotel je ostudou Klínovce. Snad jen ta rozhledna stojí za návštěvu. Ale zavřít oči a vklouznout do dvířek... (Foto Aha! – K. Moravcová, prazdnedomy.cz, Profimedia.cz, ČTK/Z. Humpálová, S. Kubeš)

Město Boží Dar v Krušných horách hledá boháče. Chce z něj udělat strategického partnera a mecenáše, který pomůže zafinancovat náročnou obnovu chátrajícího hotelu na Klínovci.

Zchátralá kulturní památka stojí na nejvyšším krušnohorském vrcholu (1244 m n. m.) už od počátku 20. století. Od roku 2003 ji pak vlastní město Boží Dar. „Minulý týden jsme vyvěsili na webových stránkách nový záměr. Hledáme nájemce na 25 let s možností následného prodloužení. Pronajmout mu chceme všechny budovy včetně pozemků,“ říká starosta Božího Daru Jan Horník (69, STAN).

Nejmíň 150 lůžek

Splnit ale musí řadu nelehkých podmínek. Do celkové obnovy je například potřeba společně vložit 786,5 milionu korun. Po budoucím nájemci navíc požaduje, aby měl hotel po dokončení rekonstrukce minimálně 150 lůžek, 50 garážových stání pro hotelové hosty a 110 venkovních stání pro turisty. „Musí mít vysoký standard, minimálně na úrovni čtyř hvězd. Povinností nájemce bude také doložit zkušenost s provozováním obdobného hotelu,“ uvádí město Boží Dar ve svém záměru. Zájemci mohou zasílat nabídky do 13. září. Zatím se však nikdo příliš nehrne.

Jak šel čas... 

  • Po zbourání provizorní dřevěné rozhledny byla na vrcholu roku 1884 postavena podle projektu kadaňského stavitele Josefa Petera kamenná rozhledna. 
  • V roce 1893 bylo z popudu starosty Krušnohorského spolku MUDr. Langhanse u rozhledny postaveno pohostinství a byt pro hlídače věže za 2100 zlatých. O 4 léta později pak tamtéž otevřeli poštovnu. 
  • Hotel se začal stavět v roce 1900, k pohostinství byly přistavěny Dotzauerův sál, kuchyně a také pokoje, kde mohlo najít přístřeší 9 hostů. 
  • Později byl přistavěn nový sál, který byl po Jubilejní výstavě řemeslných a průmyslových výrobků krušnohorských měst a obcí (1908) upraven na restaurační jídelnu. 
  • Po požáru v roce 1929 byl pak hotel předělán jáchymovským stavitelem Rehnem do dnešní podoby. Ubytovat se v něm mohlo kolem 80 turistů, měl i stáje pro 30 koní.



Přečtěte si
Mirka Nová
29. 1. 2024 • 21:08

Hotel na Klínovci jsem nikdy nenavštívila, ale na svých cestách jsem byla už v různých hotelech. Do některých jsem se už nikdy nevrátila, ale některý mi přirostly k srdci. Nejvíc mě pokaždé potěšila kvalitní hotelová kosmetika z internetových stránek http­s://ww­w.ca­retra­de.cz­/hote­lova-kosmetika/, která je podle mě nejlepší. Vždycky jí poznám hned, jak vejdu do pokoje a cítím její vůni.

AHel
27. 8. 2023 • 21:51

Z peněz EU udělali moderní lanovky a toto strašidlo tam nechali, jak mohli takhle hnusně strategicky myslet. Je to ostuda okresu, kraje a vlády, když nějak nacpu EU peníze, tak musím také své přidat. Sjezdovky jsou tam OK. Trapáci u koryt o rozvoj oblasti jim nejde, žádná služba občanům....hnus. A to chceme, aby se sportovalo a lyžaři zůstávali na českých horách...v zahraniční je to na úrovni a za stejné nebo menší peníze, tak mi řekněte, jak je to možné. Všichni kradou do vlastních kapes.

emistan
27. 8. 2023 • 13:04

Silnice k vrcholu jsou tak hrozné a úzké, že by tam stejně nešel dopravit materiál. A beztak mám dojem, že by tam nikdo jako na hotel nejezdil, není tam nic k vidění, jen okolo vietnamský bordel.

ELLA Průšová
26. 8. 2023 • 21:58

To není ostuda Krušných hor, ale ostuda vlády, která si říká naše! Nakradli si holomci, okradli stát a dál okrádají lidi! Ti lumpové ať to zaplatí a ještě jim hoooodně jim zbyde! Lu***!!

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.