Z náměstí v Postoloprtech umělecké dílo: Oldřich a Božena z dlažebních kostek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Z náměstí v Postoloprtech umělecké dílo: Oldřich a Božena z dlažebních kostek!

Oldřich a Božena
Oldřich a Božena (Foto a vizualizace město Postoloprty)

Umělecký skvost začali z Mírového náměstí v Postoloprtech vytvářet dělníci. Pomocí různých dlažebních kostek se současný popraskaný beton začíná měnit ve výjev z Dalimilovy kroniky o knížeti Oldřichovi a vesnické dívce Boženě.

Potkali se kolem roku 1000 v Peruci. Tehdejší kníže Oldřich se do Boženy, jež byla Křesinova, bezhlavě zamiloval a nechal ji unést na své sídlo v Postoloprtech. Oženil se s ní a společně přivedli na svět syna, který se stal Břetislavem I.

Dávný příběh z Kosmovy a později i Dalimilovy kroniky se teď objeví na postoloprtském Mírovém náměstí, kde v těchto dnech začala jeho oprava. „Jednoznačně nejvíce zaujal návrh architekta Romana Kouckého. Byl zvolen motiv Oldřicha a Boženy, kterak jsou knězem oddáváni na břehu řeky Ohře,“ přiblížil starosta Postoloprt Zdeněk Pištora. Do postavy oddávajícího pak bude vetknut historický text. Oprava by skončit za dva roky.

Stromy i vodotrysk

Součástí náměstí budou také různé vodní prvky. Podobu celého „Míráku“ doplní nově vysazené aleje stromů, lavičky a autobusová zastávka. Postoloprty za úpravy dají zhruba 80 milionů, které pokryjí z úvěru. „Vydlážděných náměstí jsou v Česku stovky, ale těch výjimečných je jen pár – a my brzy budeme mezi nimi,“ obhajuje náklady starosta Zdeněk Pištora.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.