Historická památka v ohrožení: Svah pod kaplí ujíždí! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Historická památka v ohrožení: Svah pod kaplí ujíždí!

Raně barokní kaple je zatím ještě v bezpečí, ohrožuje jí ale ujíždějící svah.
Raně barokní kaple je zatím ještě v bezpečí, ohrožuje jí ale ujíždějící svah. (Foto Petr Marek)

Od počátku 18. století stojí kaple Navštívení Panny Marie pod silnicí v Žiželicích u Žatce. Dlouhá léta odolávala počasí i zubu času, nedávno navíc prošla celkovou opravou. Teď ale hrozí, že ji zničí podmáčený svah.

Před několika týdny se totiž v jejím okolí objevily trhliny v zemi. Kopec, na kterém stojí, se dal do pohybu. „Už v té době to bylo oznámeno na obec, která začala jednat. Jenže po několika týdnech se půda sesunula o další metry,“ popsal místní dobrovolný hasič Petr Marek, který praskliny vyfotil. Půda je teď už tak nestabilní, že by neudržela žádný těžký stroj.

Plánované zajištění svahu se tak muselo zrušit. „Lidé dávají pohyb svahu do souvislosti s vrtem, který tu byl proveden zhruba před rokem kvůli plánovanému obchvatu. Průzkum ale toto vyloučil. Můžou za to spodní vody a letošní silné deště,“ uvedla starostka Žiželic Květa Panská s tím, že obec nyní hledá řešení na záchranu svahu a především historické kaple. „Zatím je ještě v bezpečí,“ uzavřela s nadějí v hlase.

Přečtěte si
pravlast
27. 12. 2023 • 10:29

Zvláštní že gotický chrám v Mostu šlo přesunout a byly na to peníze.Asi to bylo špatným režimem.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.