Dopravní kolaps v Ústí nad Labem: Viníkem hadr a šlendrián! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dopravní kolaps v Ústí nad Labem: Viníkem hadr a šlendrián!

Auta čekala v kolonách více než hodinu.
Auta čekala v kolonách více než hodinu. (Foto Aha! – M. I. Volf, ČTK)

Horor! Tragédie! Těmito výrazy hodnotili řidiči z Ústí nad Labem včerejší ranní cestu do práce. Kvůli zatopené protipovodňové vaně pod Benešovým mostem totiž zkolabovala doprava. A viník? Kus hadru!

„Desetiminutovou cestu do školky se synem jsem absolvoval za 66 minut. To je rekord,“ postěžoval si Aha Karel Zdráhal, kterého dlouhá kolona aut překvapila. Stejně jako další stovky řidičů, kteří vyrazili ráno autem do města. Velká zpoždění nabíraly také autobusy. „V důsledku zatopení protipovodňové vany v Přístavní ulici může zpoždění dosáhnout až 30 minut,“ uvedla mluvčí ústeckého dopravního podniku Jana Dvořáková.

Správce vany, Ředitelství silnic a dálnic (ŘSD), povolal na pomoc hasiče a odborníky z firmy Strix, kteří začali zjišťovat, jak se voda z rozvodněného Labe do vany dostala. „V tuto chvíli víme, že je nefunkční zpětná klapka a tím dochází k napouštění koridoru,“ sdělil technický ředitel společnosti Radek Frydrych. Do útrob systému tak musel potápěč Jan Herget, který se po chvíli vynořil s dobrou zprávou. „Byl tam zaseknutý hadr, který jsem odstranil. Klapka je opět funkční,“ oznámil muž v neoprénu. Na řadu pak přišla čerpadla. „Tím dojde k vypuštění vany a následnému zprůjezdnění této tepny,“ doplnil ještě všera mluvčí ŘSD Jan Rýdl.

Část silnice zůstala průjezdná.

První kolaps přišel už o vánočních svátcích, kdy se poprvé zvedla hladina Labe. Vana, která vyšla při své výstavbě v roce 2011 zhruba na 600 milionů korun, byla připravena odolat více než sedmimetrové vodě. Když se naplnila už při pěti a půl metrech, vyplaval na povrch zásadní šlendrián. „Došlo k zanedbání kontroly údržby. Člověk, který za to byl zodpovědný, už není zaměstnancem ŘSD. Všem se velmi omlouváme,“ uvedl za správce vany Jan Rýdl. O tom, že se o vanu nikdo d louhodobě nestaral, svědčí například i zlomená nefunkční elektrická závora určená k zastavení provozu.

Mráz přijde v neděli! 

Mráz ze severu vtrhne do Česka už v neděli. Zatímco ráno ještě naměříme okolo nuly, během dne teploty poletí dolů a večer už bude místy i minus devět. Nasněží a na sně- horách se mohou tvořit sněhové hové jazyky. V nížinách pak hrozí náledí. Příští týden bude mrazivý, teploty budou nad ránem padat až k minus patnácti stupňům. Přes den občas nevystoupají nad minus deset. Postupně se mrazy zmírní, pod nulou se ale teploty udrží až do příštího víkendu.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.