Předpověď meteorologů: Přichází sibérie | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Předpověď meteorologů: Přichází sibérie

Česko celé zamrzne
Česko celé zamrzne (ČTK / AP / Tor Erik Schroder)

Jako v pohádce O dvanácti měsíčkách. Zatímco včera bylo aprílově, dnes je tu pravá zima. Napadne až 25 centimetrů sněhu a rtuť teploměru se propadne až o 15 dílků.

Zatímco kvůli prudké změně si řada lidí stěžuje na bolesti kloubů, kostí či hlavy, meteorologové radostně střídavě hledí z okna a sledují předpovědní modely. „Počasí má grády,“ řekla Dagmar Honsová a doplnila výhled na sváteční den: „Po ránu se bude tvořit náledí a zmrazky, na jihu a jihovýchodě území čekejme novou sněhovou pokrývku s výškou od 5 do 25 cm, postupně hrozí i tvorba sněhových jazyků, na východě území bude foukat silný vítr s nárazy o rychlosti 70 km/h. V Jeseníkách a v Beskydech se může odpoledne vyskytnout bílá tma – nulová dohlednost.“ Zároveň se výrazně ochladí. Včera bylo odpoledne kolem 6 °C, dnes čekejme –4 až –9 °C. Vzhledem k větru však budeme pociťovat ještě větší kosu, a to –9 až –15 °C. Během zítřka se má začít vyjasňovat. „Mráz se tak bude ještě prohlubovat. Po ránu na sněhové pokrývce a slabém větru budou teploty klesat až na –15 °C,“ dodala Honsová s tím, že koncem týdne se oteplí, zimní počasí však vydrží.

Jak sibérii přežít?

Český hydrometeorologický ústav včera ve výstraze uvedl: „Starší nebo méně mobilní lidé by měli omezit vycházení ven. Doporučuje se nevyjíždět autem, pokud to není nutné. Případně jezdit s dostatečnou rezervou paliva, ve vozidle mít teplé oblečení a alespoň minimální zásobu nápojů a jídla.“

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.