Ohňostroje rozsvěcují oblohu, ale... Látky z pyrotechniky způsobují rakovinu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Ohňostroje rozsvěcují oblohu, ale... Látky z pyrotechniky způsobují rakovinu!

Řada látek uvolněných při ohňostroji je karcinogenní.
Řada látek uvolněných při ohňostroji je karcinogenní. (Foto ara)

Při oslavách Nového roku si Češi po celé republice užívali ohňostrojovou světelnou podívanou. Zábavní pyrotechnika kromě krás na nebi ale také zatěžuje ovzduší. Kde byla podle meteorologů nejhorší situace?

„Letos byly v absolutních hodnotách naměřeny nejvyšší koncentrace částic PM10 i PM2,5 (polétavého prachu, pozn. red.) na stanici ve Frýdku-Místku a dále v Praze-Vysočanech a Praze-Holešovicích,“ uvedli odborníci z Českého hydrometeorologického ústavu s tím, že řada látek uvolněných při ohňostroji je karcinogenní – napomáhající rakovinnému bujení buněk. Další poškozují dýchací cesty nebo nervovou soustavu.

Podíl znečišťujících látek může ovlivnit i počasí. „Při bezvětří, sušším období, velmi nízkých teplotách a výskytu přízemní teplotní inverze mohou být koncentrace velmi vysoké už před půlnocí, o to více pak stoupají během půlnoci bez ohledu na absolutní odpálené množství pyrotechniky,“ dodali meteorologové.

Přečtěte si
j.p.toman
3. 1. 2024 • 14:44

Rachejtle byly vynalezeny ve 14 století a to se zjistilo teprve letos ?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.