Dobrovolnice obsluhují ve Zlíně Kavárnu života: Kávou proti rakovině! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Dobrovolnice obsluhují ve Zlíně Kavárnu života: Kávou proti rakovině!

Dobrovolnice připravily kávu Antonínu Koudelkovi (82). „Čekám. Jsem na kontrole a toto je milé zpestření,“ řekl.
Dobrovolnice připravily kávu Antonínu Koudelkovi (82). „Čekám. Jsem na kontrole a toto je milé zpestření,“ řekl. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Věřím v život. To je motto nadačního fondu Pavla Novotného Kavárna života, která od února funguje pět dnů v týdnu na onkologickém oddělení ve zlínské nemocnici. Dobrovolníci zde vaří pacientům kávu.

Jen ti, co si prožili na onkologii hodiny čekání, chemoterapie a další složité úkony spojené s léčbou vědí, jak je i obyčejné kafíčko a milé slovo povzbuzující. O to se nyní snaží dvanáct dobrovolnic a snad přibudou další.

Srdeční záležitost

„Není to oblíbené oddělení, ale pro mě je to srdeční záležitost. V roce 2016 se mi v prsu objevilo několik nádorků, podstoupila jsem operaci. Pak přišla recidiva v uzlinách. Léčbu jsem ukončila koncem roku 2017. Tak jsem tu a ráda,“ řekla bývalá dlouholetá stavbyvedoucí Eva Novosadová, která denně dojíždí z Kněžpole na Uherskohradišťsku. „Já jsem naštěstí v pořádku. Mohu si udělat volno, kdy potřebuji a toto celé mně dává smysl,“ dodala její kolegyně Helena Řeháčková (53), psycholožka, která dojíždí z Hvozdné na Zlínsku.

Energie od pacientů

Další den obsluhovaly Šárka Jadrníčková (61) ze Slušovic a Libuše Pešková (72) z Pozlovic u Luhačovic. „Moje maminka podstoupila celou onko léčbu. Jsem v důchodu a nehodlám sedět před televizí. Měla jsem jen obavu, zda zvládnu mluvit s těmi lidmi. Být empatická,“ svěřila se Šárka. „Zvládla jsem to. Už si klienty i pamatuji. Povídáme si. Dostaneme se blíž k nim a oni k nám. I přes nemoc jsou někteří obdivuhodně pozitivně nabití a povzbudí i nás. Člověk si hlavně uvědomí, jak jsou jeho starosti malicherné,“ konstatovala Jadrníčková. „Káva je takový začátek komunikace. Pacienti mnohdy sedí zničení a s námi trochu pookřejí. Děláme to rády a nelitujeme,“ dodaly obě.

Nápoje jsou zdarma

Kavárna ve všední dny funguje od 9 do 11 hodin. Káva, čaj a další nápoje se podávají zdarma. „Zpříjemňuje se tak čas v čekárně onkologickým pacientům a jejich doprovodu. Uvítáme další dobrovolníky. Volat mohou na 724 394 667,“ uvedla Lucie Balogová, která má dobrovolnické centrum na starosti.

Založil ho pacient

Zakladatel fondu a předseda správní rady je Pavel Novotný (44) z Chlebičova. V roce 2009 mu diagnostikován zhoubný nádor varlete a od té doby podstoupil 26 operací a mnoho dalších vyšetření. S ním byli průkopníky založení kaváren prof. Roman Hájek a vrchní sestra Kateřina Hašová z Fakultní nemocnice Ostrava.

Bude jich brzy pět

„Kavárny života jsou zatím v Praze, Zlíně, Ostravě a Opavě. Přibude v Havířově,“ informoval Pavel Novotný.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.