Eva Jiřičná oslavila půlkulatiny: Zátopka sledovala z tátových ramen | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

neděle 28. dubna 2024

Svátek slaví Vlastislav, zítra Robert

Eva Jiřičná oslavila půlkulatiny: Zátopka sledovala z tátových ramen

Dojatá Eva Jiřičná v sále, který nese její jméno.
Dojatá Eva Jiřičná v sále, který nese její jméno.  (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK/I. Holoubek)

Světově proslulá architektka Eva Jiřičná oslavila v minulých dnech 85. narozeniny. Při této příležitosti zavítala do rodného Zlína, kde ji čekala řada překvapení. Vzpomínala na dětství ve Zlíně i na to, jak se o desetiletí později rodila její moderní stopa ve městě.

V moderním Kongresovém centru, které navrhla, byl po ní pojmenován velký sál a převzala nejvyšší krajské záslužné vyznamenání 1. stupně. Dosud jím byli oceněni jen sportovci Dana (†97) a Emil (†78) Zátopkovi, oční lékař Karel Kuběna a cestovatel Miroslav Zikmund (†102). „Pro mě je to velká pocta. A když jsem uslyšela jméno Zátopek, hned mi přišla na mysl vzpomínka. Tatínek mě měl na ramenou a sledovali jsme první Zátopkův závod. Ten vyhrál. Maminka tehdy prohlásila – ten to daleko nedotáhne, podívejte se, jak dýchá,“ smála se.

Akustika s revolverem

V »jejím« kongresáku se na počest architektky uskutečnil velkolepý koncert s Filharmonií Bohuslava Martinů s jejími oblíbenými skladbami. Především od Antonína Dvořáka. „Není to jen moje zásluha. Podílel se na tom velký tým lidí. Stavba a celá podoba vznikala těžce. Vždyť od Rudolfina se nic takového u nás nestavělo. Nebyly zkušenosti. Honí se mi hlavou např. to napětí, když se střílelo revolverem a měřilo, zda bude fungovat akustika,“ vzpomněla. „Za pochodu se měnila řada věcí, protože evropské peníze nestačily. Místo lustrů jsou tu proto motýlci. Taková spojnice mezi nebem a zemí. Jsem vděčna všem, kteří to dokázali. Byl to komplikovaný projekt, ale patří k nejlepším momentům v mé kariéře,“ vyprávěla.

Rodné město miluje

Eva Jiřičná se ve Zlíně narodila, ještě jako dívka se však s rodiči odstěhovala. „Je to zvláštní, ale i když mi byly tři, čtyři roky, mnoho vzpomínek mi na Zlín zůstává. A kdo mě zná, taky ví, kde Zlín je. Na přednáškách v zahraničí má vždy Zlín své místo. Miluji ho a jsem šťastná, že jsem se tu narodila a je tu i můj otisk. Tatínek by měl radost,“ řekla Jiřičná dojatě. Do Zlína se prý vrátila díky bývalému rektorovi Petru Sáhovi. „S ním jsem se setkala v Brně a tak se začala rodit spolupráce. Bez něho a primátorky Ireny Ondrové by se nestavělo,“ připomněla architektka.

Žebříky stále zvládá

I v tomto věku je architektka neuvěřitelně fit. „Jsem po operaci kyčle, ale je to dobré. To víte, při práci musím i do výšek, a tím pádem po žebříku. Dokud zvládnu žebřík, mohu být spokojená a pracovat,“ dodala.

Víte, že…

...ve Zlíně její otisk nese univerzitní centrum s rektorátem a knihovnou, Kongresové centrum, Fakulta humanitních studií a aula univerzity?

Kdo je Eva Jiřičná

Narodila se 3. března 1939 ve Zlíně. Vystudovala obor architektury na ČVUT v Praze a Akademii výtvarných umění. Pracovala v pražském Ústavu bytové a oděvní kultury. V roce 1968 odjela na stáž do Londýna a od té doby žije tam. Působí ve dvou vlastních ateliérech. Její doménou je sklo a kov. Vydobyla si světové uznání, k jejím významným stavbám patří například dopravní terminál Canada Water, interiéry obchodních firem v Londýně i Americe, Oranžerie na Pražském hradě. V roce 1994 jí byl udělen Řád britského impéria. Získala mnoho ocenění a čestných doktorátů.



Přečtěte si
bella.
12. 3. 2024 • 22:35

ELLA Průšová
----------------
Chobotnici projektoval arch. Kaplický,Kdyby ji dali na Letnou, vypadala by jak jedno obrovský lejno, které na nás Kaplický hodil z letadla, když emigroval za lepším.Po 89 sem zase nalezli a vyklízí tu šuplíky.Totéž jeho ex-milenka babka Jiřičná, její hrůzy jí zakázalo UNESCO ( ˇZižkov ) a bohužel jí nezakázali vilu v Troji projekt pro Sekyru. Co ona neudělá pro prachy, sem s tím!

ELLA Průšová
12. 3. 2024 • 17:06

No jistě, to je ta babka bez vkusu! Ještě že tu hrůzu nepostavili! Chobotnice, obraz hrůzy a utrpení!

1tigrusenka
11. 3. 2024 • 12:18

Chtěla ještě s jedním architektem postavit v Praze moderní knihovnu. Ovšem Venda Klaus senior to zatrh, že se to nehodí, přitom by Venda nedokázal ani postavit z prkýnek malou králičovnu.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.