Nové důkazy k vraždě ve Slopném: Prokážou odsouzení nevinu? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Nové důkazy k vraždě ve Slopném: Prokážou odsouzení nevinu?

Maroš Straňák (vpředu) a David Šimon doufají v obnovu procesu.
Maroš Straňák (vpředu) a David Šimon doufají v obnovu procesu. (Foto Aha! – Slávka Červená, ČTK/ V. Šimánek)

Za brutální vraždu seniora (†77) v roce 2011 ve Slopném na Zlínsku byli odsouzeni Maroš Straňák na 24,5 roku a David Šimon na 20,5 roku. Vždy tvrdili, že to neudělali. Po 11 letech v base jim svítá naděje.

Ani jeden se k činu nikdy nepřiznal a celý případ provázela řada pochybností. Reportérky serveru Seznam zprávy přišly s novými skutečnostmi a krajský soud ve Zlíně se včera zabýval tím, zda na jejich základě obnoví řízení. Novinářka Adéla Jelínková v roli svědkyně předložila soudu nahrávky, z nichž mnohé síní zazněly. Mluvila s hlavními svědky, Milanem Rakašem a jeho bratrancem. Obžalovaní, prve zproštěni viny, byli na základě jejich svědectví odsouzeni. Tvrdili, že ve vazbě se jim Straňák svěřil, že vraždil.

Svědek Milan Rakaš.

„Straňák v kapli i na vycházce plakal, že dostane za vraždu 30 let a že se oběsí a že je tam i komplic. Já jsem jen řekl, co mi řekl. A na své původní výpovědi si trvám,“ řekl Rakaš a odmítl, že by si za svědectví koupil propustku z vězení. Jeho bratranec se novinářkám přiznal, že si to vymyslel, u soudu ale včera nevypovídal. „On je máklej a novinářka bude za trotla, já tu říkám pravdu,“ holedbal se Rakaš a mluvil jako na divadelních prknech bezmála tři hodiny. „Vymýšlí si, v životě jsem se mu nepřiznal,“ reagoval odsouzený Straňák. Jednání bylo odročeno na březen, aby byl vyslechnut právě Rakašův bratranec.

Napojení na mafii?

Jelínková s kolegyní Christine Havranovou zjistily, že na kukle, na které byla i krev mrtvého, byla DNA slovenského recidivisty Zoltána Kováče „Ten nám sdělil, že se o něj policie moc nezajímala,“ řekly. „Tento člověk byl v kontaktu se slovenskou mafií, která obchodovala se zbraněmi. Nebožtík ze Slopného pro ně opravoval a upravoval nelegální zbraně a prodával i nelegální alkohol. Státní zástupce Leo Foltýn zatajil výsledek DNA. Znal ho měsíc dopředu a čekal na rozsudek,“ sdělily.

Místo činu vypulírovali

Seniora měli ubít. Rodina se údajně domnívala, že spadl ze schodů, a vše dokonale vyčistila bělidlem. Pitva pak potvrdila vraždu. Odsouzení zpočátku stálo jen na zpochybnitelných pachových stopách.

Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.