Nářadí, to je základ! Co nesmí chybět? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pondělí 29. dubna 2024

Svátek slaví Robert, zítra Blahoslav

Nářadí, to je základ! Co nesmí chybět?

Jaké minimum byste měli mít doma?
Jaké minimum byste měli mít doma? (iStock.com)

Tu a tam je potřeba pověsit na zeď obrázek nebo smontovat nový nábytek. Bez základního nářadí se tak doma většinou neobejdete. Jakou výbavu je vhodné mít doma po ruce?

Bez kladiva ani ránu

Bez některých nástrojů se doma opravdu neobejdete, i když se kutění nechcete věnovat. Mít čím zatlouct hřebík nebo dotáhnout šroubek je nutnost, pokud nechce nechat vydělat „hodinovým manželům“ a čekat hodiny, než vám přijdou pověsit obrázek.

Zakladní minimum: Kladivo:

Kladivo je nezbytné pro různé akce, od zavěšení obrazů po úpravy nábytku. Půlkilové kladívko to zvládne bez problémů.

Šroubováky:

Ploché a křížové šroubováky vám pomohou zašroubovat a dotáhnout, co je třeba. Je dobře je mít v několika různých velikostech.

Kleště kombinačky:

Jsou pro stříhání drátů, ohýbání kovů a další úpravy. Jsou univerzální, a pokud se nechcete pouštět do větších akcí, postačí.

Pilka:

Pilka už je trochu vyšší dívčí, ale mít jednu menší na dřevo a jednu na železo nemůže škodit.

Metr:

Při zařizování či rekonstrukci bytu se bez něj neobejdete. Čím delší, tím lepší. Vodováha: Vodováha je užitečná pro kontrolu vodorovnosti a svislosti. Doporučujeme mít vodováhu s délkou alespoň 50 cm. Tohle všechno si samozřejmě můžete koupit jednotlivě, lepší (a finančně výhodnější) volbou ale může být zakoupení kompletní sady nářadí v kufříku. Nářadí v kufru budete mít snadno po ruce vždy přehledně srovnané. Pokud je součástí takového kufříku navíc například i gola sada s očky a ráčnou, pracovat se bude ještě snadněji,“ radí Petr Tichý, produktový specialista sítě prodejen Hecht. A zapomenout byste neměli ani na takovou drobnost, jako je svinovací metr. Jeho délka by měla být nejméně 2 metry, čím delší, tím lepší.

Vrtačka je nutnost

Ne všichni máme sílu uvolnit utažený šroub, nebo ho naopak dotáhnout tak, aby se vám polička neviklala. Proto je dobré mít doma akuvrtačku. Funguje totiž i jako tzv. akušroubovák. Kdo někdy ručně šrouboval několik vrutů do dřeva, asi dobře ví, že se bez něj neobejde.

Pro zdatnější kutily

Pokud máte místo na dílnu, určitě uvítáte stůl s úložným prostorem na nářadí a svěrák. V běžném bytě ale taková možnost není. Nechcete-li při práci likvidovat jídelní stůl, pořiďte si alespoň nějaký skládací stolek. Ve složeném stavu nezabere mnoho místa a po rozložení do něho upnete materiál a můžete vrtat a řezat dle libosti.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.