Masový vrah Lubomír Bugár (†23): Samopalem rozstřílel motorest | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Masový vrah Lubomír Bugár (†23): Samopalem rozstřílel motorest

Motorest U Kadrnožky, který si pro své vraždění Bugár z neznámého důvodu vyhlédl.
Motorest U Kadrnožky, který si pro své vraždění Bugár z neznámého důvodu vyhlédl. (Foto Archiv bezpečnostních složek, vyšetřovací spis ČVS: VV-13/80)

„Nemůžeme o něm nic říct, netušíme, kdo to je,“ shodli se svědci. Co se pohlo v mysli Slováka Lubomíra Bugára, už dnes neodhalíme. Ví se jen, že zběhl se samopalem a zastřelil v roce 1980 čtyři zaměstnance motorestu U Kadrnožky. Po honičce s policií si prostřelil hlavu.

„Je to pro mě nepochopitelné. Byl to normální, přátelský a chytrý kluk. Když se napil, byl trochu agresivnější, ale nic zvláštního. Neříkal, že by chtěl zběhnout a co vím, tak nikdy v restauraci U Kadrnožky nebyl, ani nikdy nemluvil o tom, že by tam někoho znal,“ vyložil Veřejné bezpečnosti po činu Bugárův přítel Leo S. (tehdy 21). S vrahem se přátelil léta, poznali se už v Bugárově rodné obci Sklené nedaleko Banské Bystrice a spolu byli i odvedeni k vojenskému oddílu, který se v roce 1980 zdržoval na Tachovsku. Ještě na Slovensku byl sice ve vězení, ovšem za čin proti majetku v socialistickém vlastnictví, jak stojí ve vyšetřovacím spise.

Masakr U Kadrnožky

Bugárův vojenský útvar ve Vysočanech u města Bor 1. června 1980 ještě spal, když mladý branec opustil svoji pozici při dozoru roty a svěřenými klíči si otevřel sklad zbraní. Odnesl si samopal vzor 58 se stovkou nábojů a po silnici zamířil přímo k motorestu U Kadrnožky, který ležel na spojnici silnic z Boru, Tachova a Stříbra. Kolem šesté hodiny ráno vylomil výdejové okénko bufetu, nabil zbraň, prolezl dovnitř a začal bezhlavě pálit. Jeho oběťmi se stala čtveřice svědomitých zaměstnanců Anna M. (†27), Anna F. (†57), Aleš C. (†19) a Marcela V. (†28), kteří brzy ráno připravovali motorest na otevření v devět hodin. Vrah pak místo vykradl, věci naházel do Škody 110, která patřila Anně M., a z místa se pokusil ujet směrem na Plzeň. Jenže to už o něm policie věděla a rozmístila hlídky kolem silnic. Jedna z nich v plzeňské čtvrti Košutka začala po ujíždějícím Bugárovi střílet, tomu se řízení vymklo z kontroly a sjel do škarpy. Když auto policisté obklíčili, ozvaly se tři rány. Lubomír Bugár se ukradeným samopalem zastřelil.

Klepal na vraha

Jako první se k místu činu dostal majitel motorestu Pavel P. (tehdy 35). Šel překontrolovat restauraci před otevřením, ta ale byla úplně ztichlá, dveře byly zamčené a klíč byl zevnitř v zámku. „Zvonil jsem, klepal jsem ale nic. Přes jedno okno jsem si všiml ruky na zemi, myslel jsem, že se personál předchozí den třeba opil a zaspal. Jenže pak jsem si všiml otevřeného okénka od bufetu, od nějž mám klíče jen já. Okamžitě jsem jel věc ohlásit,“ líčil policii. Když se s ní pak na místo vrátil, byly dveře odemčené a zmizelo auto Anny M. Vrah byl tedy v době, kdy volal na své podřízené, stále vevnitř. Jeho včasné oznámení pomohlo k rychlému dopadení vraha.

Prapodivný odchod

V noci den před vraždami měl ještě Bugár dozorčí službu se svým dalším kamarádem Janem B. (tehdy 23). „V noci jsme se bavili, byl naprosto normální, povídali jsme si o rodinách, a co plánujeme po vojně, pak šel spát,“ vypověděl policii. Bugára vzbudil v jednu ráno, aby se vystřídali. Pak šel spát sám a počítal s tím, že ho kamarád vzbudí v 5.45 na další střídání dozoru. Místo toho ho vzbudil o půl šesté jiný voják. Bugár zmizel, nezanechal za sebou žádný vzkaz.

Měl jsem ho přejet...

Když se Milan K. vydal nad ránem po silnici z Boru do práce, uviděl na ní vojáka se samopalem přes rameno. Až později si uvědomil, koho na silnici viděl stopovat a sdělil podrobnosti policii. „Po silnici si vykračoval ve vojenském. Chvíli jsem si říkal, že mu zastavím a zeptám se ho, jestli nechce svézt, ale bylo ještě šero a nechtěl jsem riskovat. Měl jsem ho na té silnici přejet a nic z toho by se nestalo,“ vypověděl. Rozhodnutí Bugárovi nezastavit mu možná zachránilo život.

Sexuální motiv?!

Podle toho, jak nalezli policisté mladé ženy, se nabízel i sexuální motiv. Dívky byly téměř nahé, ovšem podle lékařské zprávy nebyla ani jedna z nich znásilněna. Proč tedy Bugár vraždil, se nepodařilo objasnit.

Víte že...

...motorest U Kadrnožky byl ve své době velmi oblíbený? V 90. letech ale při požáru lehl popelem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.