Josef Svoboda (†43) se nechtěl rozvádět: Sekerou povraždil i vlastní děti! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 26. dubna 2024

Svátek slaví Oto, zítra Jaroslav

Josef Svoboda (†43) se nechtěl rozvádět: Sekerou povraždil i vlastní děti!

Vražednou zbraň odhodil cestou k lomu.
Vražednou zbraň odhodil cestou k lomu. (Foto archiv MV ČR, ara )

Žárlivec, násilník a hrubián. Tak popisovali lidé Josefa Svobodu (†43). Svou ženu znásilňoval a týral. Když se chtěla rozvést, zešílel a sekerou zavraždil sedm lidí, včetně pěti společných dětí. Krvavému masakru z roku 1967 mohly přitom zabránit soudy i policista...

Ideál ženicha Josef Svoboda nesplňoval. Byl chudý dělník, kvůli nadměrné agresivitě navíc často střídal zaměstnání. Jenže po chvilkovém vztahu jeho přítelkyně Drahomíra otěhotněla, tak se vzali. Dívka v manželství trpěla, násilník ji doma nadával, bil i znásilňoval. Když mu několikrát utekla k rodičům, plakal, prosil ji a sliboval, že se změní. A ona mu vždy uvěřila. Despotovi porodila šest dětí a strávila s ním 19 let. Poslední kapkou bylo, když znásilnil i její sestru. Šel za to do vězení, když z něj v roce 1966 vyšel, Drahomíra už na jeho prosby nedala. Našla si přítele a hodlala se nechat rozvést. Jenže soudy byly zahlcené a věc hodlaly řešit až 28. února 1967. Žárlivý Svoboda se snažil ženu znovu odprosit, vyhrožoval, nic ale nepomohlo, byla odhodlaná rozvod dotáhnout do konce.

Zešílel z posledního vzkazu?

Když se 27. února 1967 večer vrátil tyran z práce domů do Jeseníku, našel na stole rozvodové papíry a vzkaz od manželky. „Život, jaký žijem, se vydržet nedá,“ psala jeho žena v dopise na rozloučenou. Ze strachu utekla k rodičům a nepochopitelně nechala děti v domě. Svoboda se za ní vydal do nedaleké vsi Vlčice, vzal s sebou tři společné dcerky, aby ji obměkčil. Jediný výsledek byl ale, že dívky zůstaly s matkou. Drahomíra nemohla tušit, k jakému šílenství se její muž odhodlá. Po návratu domů vzal kolem půl druhé ranní sekeru, a v postelích ubil syny (†11, †13, †15 a †18). Pak sedl na traktor a vydal se dokonat svou pomstu.

Udělám z tebe sekanou!

Do domu ve Vlčicích dorazil po sedmé ráno. „Utíkej Draho, utíkej!“ vykřikla její matka, když Svobodu spatřila. To už na ni ale zaútočil a zasadil jí několik ran sekerou. V ložnici pak ubil i tchána (†64). Prchající manželku chytil a řval na ní: „To čeká i tebe! Z tebe udělám sekanou!“ Vysmekla se mu, když ji přišly bránit dcery, jenže jedna z nich za to zaplatila životem (†8), stejně jako dcera sousedů (†17), kterou přivolal křik. Svoboda už svou ženu schovávající se za komínem zamordovat nestihl, soused přivolal Veřejnou bezpečnost. Vrahoun se pokusil o sebevraždu ve stodole, ale přetrhl se mu provaz. Z místa utekl a skočil do nedalekého lomu Hudberg. Jeho řádění přežila jen nejstarší dcera, jeho manželka a tchyně.

Pozdravil se s policajtem

Kolem čtvrté ranní vyrazil Svoboda z bytu s plánem zavraždit i zbylé rodinné příslušníky. Přesto neměl Svoboda nejmenší problém v klidu pozdravit na ulici příslušníka Veřejné bezpečnosti, na kterého cestou k traktoru narazil. Když se ho ptal, kam jde tak brzy ráno, odpověděl vrah, že má plno práce, tak si přivstal. V tu chvíli už byl čtyřnásobným vrahem a sekera, kterou si nesl v ruksaku, byla zbrocená krví jeho synů. Policista si ale ničeho nevšiml a nechal vraha jít.

Skončila v blázinci

Útok si vyžádal na papíře sedm nevinných životů, další ale navždy poznamenal a svou manželku odsoudil k dožití v blázinci. Žena se z útoku nikdy nevzpamatovala, necelý rok po něm skončila v psychiatrické léčebně, ze které se už nedostala a za 12 let za jejími zdmi zemřela.

Syna se bál

Vrahův útok nebyl až tak impulzivní, jak by se mohlo zdát. Po přečtení vzkazu od manželky si vraždu synů promyslel. Urostlý dělník se bál svého čerstvě dospělého nejstaršího potomka. Ten jediný byl ochotný se mu v domácnosti postavit a několikrát před jeho násilným běsněním svou matku ubránil. A byl by ho možná přemohl i tentokrát, Svoboda se proto ke spícím synům vkradl potichu a nejstaršího syna zbaběle zavraždil jedinou ranou ve spánku... 



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.