Zpráva o onkologických pacientech: Rychlejší léčba rakoviny | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 27. dubna 2024

Svátek slaví Jaroslav, zítra Vlastislav

Zpráva o onkologických pacientech: Rychlejší léčba rakoviny

Včasné vyšetření je důležité.
Včasné vyšetření je důležité. (Foto Aha! – Jiří Nováček, ara, infografika Aha!)

Jaká je cesta pacienta k léčbě rakoviny? Nepotěší, že je 24 procent lidí, u nichž se později nádor potvrdil a které poslal praktický lékař domů. Naopak dobrou zprávou je, že jakmile získá nemocný diagnózu, dostane se na onkologii většinou během několika dní.

Spolek Hlas onkologických pacientů zpovídal onkologické pacienty, aby zjistil, jak putovali systémem, než se dostali k léčbě. Pacienti, kteří jako první navštívili svého praktika, byli většinou posláni na další vyšetření, 24 procent z nich však bylo odbyto. Specialisté, kteří objevili u pacienta rakovinu, ho pak obvykle doporučili na konkrétní onkologii nebo ho přímo objednali.

„Bohužel 14 procent nemocných si muselo onkologa hledat samo,“ uvedla předsedkyně spolku Petra Adámková. Zároveň 73 procentům pacientů nikdo nenabídl psychologickou pomoc. Tři čtvrtiny nemocných rakovinou se u nás léčí ve specializovaných komplexních onkologických centrech při velkých nemocnicích. Na malých onkologiích v okresních nemocnicích pak zůstávají pacienti ve velmi raném stadiu nemoci, nebo naopak ti, kteří už by náročnou léčbu nezvládli.

Petra Adámková

Dobře komunikují

Pacienti hodnotili pozitivně schopnost lékařů komunikovat. Čas vysvětlit jim pořádně diagnózu si udělalo 88 procent radiologů a specialistů, 83 procent onkologů a 80 procent praktických lékařů. Chování lékařů hodnotí pacienti jako profesionální a citlivé v 76 procentech.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.